Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Muthärvan i Göteborg

JO kritiserar idrotts- och föreningsnämnden

Publicerat lördag 26 februari 2011 kl 10.10
Rapport om misstänkta mutor vid Idrotts- och föreningsförvaltningen. Rapporten kritiserar bristande dokumentation. Foto: SR.

Justitieombudsmannen kritiserar Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg sedan SVT:s Uppdrag Granskning stoppades från att försöka intervjua en förvaltningschef i det uppmärksammade reportaget om en muthärva i Göteborg.

I april förra året sände SVT:s Uppdrag granskning ett program om en misstänkt muthärva i Göteborgs stad. Sedan dess har muthärvorna blivit allt fler och nu väntar snart den första tingsrättsförhandlingen.

I programmet blev SVT:s reporter Janne Josefsson stoppad av en inhyrd vakt när han försökte göra en intervju med idrotts- och föreningsförvaltningen dåvarande chef i samband med ett nämndmöte. Det har lett till att Justiteombudsmannen, JO, har granskat ärendet.

Infört mötet hade vakter hyrts in och SVT stoppades med hänvisning att det var förbjudet att fotografera och ta upp ljud. JO konstaterar att en kommun har rätt att vid vissa behov utestänga allmänheten från sina lokaler men att det vid det här tillfället inte tycks finnas några sådana skäl. Och kritiserar idrotts- och föreningsnämnden för att man haft så otydliga regler vid nämndmötet att det ledde till ett förbud mot bland annat intervjuer och fotografering.

JO håller dessutom nämnden ansvarig för man gett en bild av att man försökt begränsa allmänhetens, inklusive journalisters, rätt till insyn.

Justitieombudsmannen om nämndens ansvar:

Utredningen ger inte underlag för slutsatsen att nämnden själv skulle ha uppställt något fotograferings- eller ljudupptagningsförbud av det slag som beskrivs i tv-inslaget. Den ger inte heller något entydigt underlag för att bedöma om ingripandet mot Sveriges Televisions reporter hade sin grund i att denne sökte genomföra en intervju.

Nämnden har emellertid vidgått att åtgärder som vidtagits från dess sida lett till oklarheter. Jag noterar att vad som därvid anförts inte direkt motsäger den beskrivning som i programmet gavs om fotoförbud m.m. och inte heller reporterns beskrivning av att han av vakter förbjöds genomföra intervjun. Utredningen ger sammanfattningsvis grund för slutsatsen att från nämnden emanerande åtgärder gett upphov till missförstånd, som i sin tur synes ha lett till att förbud mot intervjuer, fotografering m.m. felaktigt meddelats allmänhet och journalister.

Nämnden måste således hållas ansvarig för att ordningen kring sammanträdet den 24 mars 2010 var så otillfredsställande, att den föranledde misstankar om att allmänhetens, inklusive journalisters, rätt till insyn otillbörligt begränsades. Detta hade enkelt kunnat undvikas genom tydligare regler, utformade och tillämpade i enlighet med de principer som ovan redovisats. Jag noterar att nämnden dragit slutsatser av det slaget och vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska hända igen. Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborgs stad ska likväl kritiseras för det inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".