Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad vandalisering mot kollektivtrafiken

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 13.53
Vandaliseringen är kostsam enligt Västtrafik. Foto: SVT Bild.

Klotter och vandalisering på Västtrafiks bussar och spårvagnar blir allt vanligare. Även stenkastning och beskjutning med grön laser mot fordon drabbar allt oftare kollektivtrafiken, visar Västtrafiks statistik från förra året.

9219 händelser som rubriceras som klotter och vandalisering rapporterades in till Västtrafiks fordonsdatabas under förra året. Det är en ökning jämfört med förra året. och en tråkig trend tycker Anders Almquist som är chef för långsiktig utveckling på Västtrafik:

– Det ser tråkigt ut för våra resenärer ombord och sen tvingas vi och våra trafikföretag att lägga pengar det här istället för andra saker som hade varit till större nytta för våra resenärer, säger han.

En positiv trend som märks i 2010 års siffror är att vandaliseringen på hållplatserna har minskat. 2009 kostade sönderslagna busskurer och liknande Västtrafik 5,6 miljoner kronor. I år hade det sjunkit till 4,7 miljoner kronor.

Däremot så märks två andra fenomen. Stenkastning och beskjutning med grön laser mot Västtrafiks fordon ökade kraftigt under 2010. Under året inrapporterades 350 fall av stenkastning och 111 fall av beskjutning med grön laser.

Med anledning av detta planerar Västtrafik ett samarbete mellan polis, räddningtjänst och Göteborgs Universitet för att ta tag i problemet.

– Det handlar mycket om förebyggande åtgärder och att hitta aktiviteter där man bland annat kommer ut till skolor och pratar om det här, att stora summor pengar läggs på något som känns väldigt onödigt, säger Andreas Almquist.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".