Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionen saknar regler för inköp

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 14.57
"Det är givetvis inte acceptabelt"
(1:30 min)

Det finns stora brister i hur Västra Götalandsregionen sköter sina inköp. En rapport från regionens revisorer visar på exempel som att en chef lämnat över sitt lösenord för att attestera fakturor till sin sekreterare.

– Det är givetvis inte acceptabelt, så ska det inte vara, säger Ulf Sjösten som är ordförande för revisorerna.  

Västra Götaland är en stor region som varje år köper in varor och tjänster för miljarder. Förra årets budget omfattade drygt 45 miljarder kronor.

Men regionen sköter inte sina inköp särskilt bra visar den granskning som regionens egna revisorer har gjort.  

Bland annat finns brister i kontrollen av fakturor. Flera förvaltningar har till exempel tagit bort den spärr som finns i systemet för att undvika att en och samma person attestera flera fakturor.

 En chef har till exempel också lämnat över lösenordet för attest av fakturor till sin sekreterare. 

– Det som är allvarligt här är att det inte finns ett övergripande regelverk som styr hela regionens verksamhet. Alltså ett övergripande regelverk från fullmäktige och regionstyrelsen. Det tycker vi är viktigt att det kommer på plats, säger Ulf Sjösten.

Vad kan det innebära att ni inte har ett sådant regelverk?

– Det kan innebära att man får olika behandling av dessa frågor hos olika nämnder och styrelser. Vi pekar på en väldigt viktig fråga och det är attestskyldigheten för två personer som har lyfts bort hos flera förvaltningar och det är inte bra, säger Ulf Sjösten.

Rapporten visar även på brister i hur regoinen sköter sina upphandlingar, trots avtal med leverantörer köper flera förvaltningar in varor på annat håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".