Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kurs mot tvångsgifte

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 16.28
"Tanken är då att de ska få kunskap om problematiken"
(0:29 min)

Göteborg är en av tre städer där en högskoleutbildning börjar i maj om att förebygga tvångsgifte. Problemet är stort: minst var tjugonde ung, sammanlagt 70 000 ungdomar i hela landet upplever att de inte själva kan välja sin partner.

Bakom utbildningen står länsstyrelsen och statliga Ungdomsstyrelsen.

– Utbildningen vänder sig primärt till personer som möter unga och som arbetar i skola, i socialtjänst eller på fritids, säger Inger Asching på Statliga Ungdomsstyrelsen.

Vad får dom lära sig på kursen?

– Tanken är då att de ska få kunskap om problematiken, vad det egentligen handlar om. Vad är det för typ av beskrivning de här unga lever i, säger Inger Asching.

– Framförallt hur kan vi förebygga det, hur kan vi hjälpa unga och för att etablera sig och bli självständiga och komma ifrån det förtryck och begränsningar som många lever under, säger Inger Asching.

Ungdomsstyrelsen arrangerar utbildningen i samverkan med Länsstyrelserna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Utbildningen är på 7,5 högskolepoäng och genomförs tillsammans med Uppsala universitet och Sensus studieförbund. Kursen hålls i tre gånger tre dagar ger sju och en halv högskolepoäng.).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".