Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friande dom för terrormisstänkta

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 12.36
"Mycket stor lättnad för min huvudman"
(2:00 min)
Foto: Scanpix

De två män som varit åtalade, misstänkta för stämpling till terroristbrott friades idag av hovrätten.

Enligt åklagaren skulle dom båda männen åkt till Somalia för att bli självmordsbombare, men det är inte bevisat anser hovrätten.

– Det är oerhört glädjande och det är en mycket stor lättnad för min huvudman. Från första dagen har han berättat att han inte begått något brott och nu har hovrätten bekräftat detta, säger Richard Backenroth, 23-åringens försvarare.

Det är två män som varit åtalade och dessutom blev fällda i tingsrätten. Förutom den 23-åriga göteborgaren, även en 26-årig man från Spånga. Men när tingsrätten dömde de båda männen till fyra års fängelse så var den oenig. Bland annat ville tingsrättens juristl fria männen och nu har alltså en enig hovrätt kommit fram till samma sak. Männen är oskyldiga.

– Hovrätten konstaterar att även om man skulle ansluta sig till al-Shabab och engagera sig i situationen i Somalia genom att resa dit för att hjälpa al-Shabab så kan man inte av den omständigheten dra någon slutsats om det föreligger en avsikt att begå terroristbrott, säger 26-åringens advokat Thomas Olsson.

Hovrätten menar alltså att även om männen sympatiserat med al-Shabab och rest till Somalia så är det inte samma sak som att de gått med på att bli självmordsbombare. Och även om den 23-årige göteborgaren sagt att han vill utföra ett självmordsattentat är det inget bevis för att han verkligen tänkte göra det.

– Han förnekar att han haft någon sån avsikt men det är endast av akademiskt intresse eftersom det inte är det brottsmisstanken handlar om, säger 23-åringens advokat Richard Backenroth.

Dagens dom är principiellt viktig eftersom stämpling till terroristbrott aldrig tidigare har prövats. Säkerhetspolisen har lagt mycket kraft och många timmars telefonavlyssning på att försöka binda männen till de brott dom varit misstänkta för.

Advokat Thomas Olsson kallar det slöseri med resurser och att Säpos arbetsmetoder måste omvärderas.

– Det har länge funnit en stark känsla hos den somaliska gruppen i Sverige om att vara övervakade och näst intill förföljda av framför allt Säpo. Och nu visar det sig att Säpo trots de omfattande resurser som lagts ner i ärendet inte lyckats frambringa något bevis överhuvudtaget för att det skulle föreligga skäl att anklaga någon för ett terroristbrott. Det innebär ju naturligtvis att man måste granska ocj omvärdera Säpos verksamhet på den här punkten.

Men vice chefåklagare Agneta Hilding Qvarnström tror inte att dagens frikännande kommer förändra deras sätt att arbeta.

– Det har jag svårt att se. Som i alla brottsutredningar handlar det om att samla bevisning. Samla bevisning för det man menar sig pågår och det man menar sig se ske som brott. Domen ger uttyck för att så som jag inledningsvis tolkar den att man inte funnit tillräcklig bevisning för detta brottet, säger vice chefåklagare Agneta Hilding Qvarnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".