Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor ökning av dieselstölder

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 07.20
"Blev av med 10 000 liter"
(1:41 min)
"Vid ett tillfälle stal tjuvarna 10 000 liter bensin av oss", berättar Hans Paréus på Paroy Energi, som drabbats av ett tjugotal dieselstölder under de senaste åren. Foto: Ann-Charlotte Horgby

Dieselstölderna ökar i Västra Götaland. Enligt polisen stals förra året diesel till ett värde av minst fem miljoner kronor.

Antalet dieselstölder ökar. Hans Paréus som jobbar på Boråsföretaget Paroy Energi, med ett 20-tal pumpstationer för fordonsbränsle i Sjuhärad, tycker att tjuvarna har blivit allt mer förslagna:

– Vi märker av att de här stölderna ökar. Vid ett tillfälle blev vi av med 10 000 liter. Och där kunde vi konstatera att det var inga duvungar, utan det var professionella tjuvar, säger Hans Paréus,

Även om det finns många småtjuvar som utrustar sig med dunkar när de stjäl diesel, är det också vanligt att tjuvarna kommer med lastbilar med stora tankar och att de är tekniskt skickliga.

Att tjuvarna är smarta konstaterar också Per-Arne Nilsson på polismyndigheten i Västra Götaland, som håller i en ny satsning på att komma åt dieselstölderna.

– Tjuvarna är egentligen innovatörer. De hittar på nya lösningar hela tiden för att kringgå säkerhetssystem och polisens sätt att jobba, säger Per-Arne Nilsson.

Paroy Energi har drabbats av ett tjugotal stölder de senaste åren och förlorat mellan 200 000 till 300 000 kronor på detta. Till den kostnaden kommer kostnader för kunden och Paroy Energi för förlorad arbetsinkomst när fordon står stilla, kostnad för reparationer, stöldskydd, etc. Företaget anmäler alltid stölderna, men det har hittills inte lett till något.

– Polisen har ju visat väldigt lite intresse. Vi fick ut dem på brottsplatsen när vi hade den stora stölden på 10 000 liter. Men annars är det bara att vi skickar in en anmälan, men annars händer det inte så mycket mer, tyvärr, säger Hans Paréus.

419 000 liter bensin stals i Västra Götaland förra året. Värdet beräknas till fem miljoner kronor, plus kanske fem miljoner kronor till för kostnader för förlorade arbetsinkomster när fordon får stå stilla, etc. Men siffrorna baseras på stölder som anmälts. Många struntar i att anmäla dieselstölder, just för att de upplever att "polisen gör ändå ingenting". Därför tror polisen att mörkertalet kan vara stort och att många fler lite diesel stjäls än vad någon vet om. Men Hans Paréus är noga med att polisanmäla.

– Det är av skälet att vi vill få det uppmärksammat och att vi vill bli en siffra i statistiken, så att man kanske ser det som ett större problem än vad man har gjort hittills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".