Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunalt kundregister var öppet för alla

Publicerat lördag 5 mars 2011 kl 08.00
1 av 2
P4 Göteborgs reporter hittade sig själv i kundregistret som vem som helst kunde komma åt.
2 av 2
Bland annat kan man se vilka träningskort folk har och deras träningspass. Dessutom har man kunnat stänga av folk från att boka träningspass.

Kommunala Lundbybadets och Skatås Gym- och motionscentrums kundregister har legat öppet på internet för vem som helst att se. Där har man kunnat se folks personliga lösenord, telefonnummer, mailadresser och vilka gym och träningspass som de bokat.

På idrotts- och föreningsförvaltningen hade man inte en aning om problemen. Det är först när P4 Göteborg tar kontakt med idrotts- och föreningsförvaltningen som de blir medvetna om att ett kundregister med 11 711 medlemsposter ligger öppet för vem som helst att se.

Hur länge det har varit tillgängligt för alla är okänt och inte heller varför det blivit så. Registret sköts inte av idrotts- och föreningsförvaltningen själva utan kommer från ett externt företag.

– Vi ska se vad vi kan göra åt detta direkt. Så får det inte vara. Detta är en leverantör till oss som vi köper tjänsten av, så vi har ingen riktig koll på hur det är uppbyggt kan jag villigt erkänna. Men jag trodde ju inte att man kan komma in så här i allafall, säger Robert Fransson som är it-samordnare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

När Västekot fick tag på leverantören på fredagen kände inte heller dom till problemet.

– Det låter inte alls bra, absolut inte. Jag måste ta reda på vad det är som hänt för det här är jag lite bedrövad över. Det kan ju vara ett lösenord som missats eller vad som helst, säger Helena Bylund, VD på Pastelldata.

Den sida som har legat öppen för alla är det system Lundbybadet och Skatås använder när medlemmarna ska boka sina träningspass. Den som har gått in på den oskyddade sidan har kunnat ändra andra medlemmars information och till och med stänga av medlemmar eller radera dom från registret

Medlemmarnas e-post, telefonnummer och lösenord för att boka träningspass är något man kunnat se och ändra. Dessutom kan man se vilka träningskort folk har och vilka tidigare träningspass dom bokat. 

-- Det är beklagligt det som inträffat. Det som hänt får inte hända och vi måste självklart gå till botten med varför det hänt och göra allt som står i vår makt för att undvika att det händer i framtiden, säger Katarina Elfverson, områdeschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Sent på fredag eftermiddag efter att P4 Göteborg uppmärksammat problemet kunde leverantören göra ändringar så att registret inte längre var tillgängligt för vem som helst. Det fanns då heller inga tecken på att någon obehörig varit inne och gjort ändringar i registret. Vad som hänt var dock fortfarande oklart. På idrotts- och föreningsförvaltningen kommer man följa upp det som hänt.

– Själva systemet i sig är ett gruppbokningssystem för att underlätta för kunden att man både ifrån sin dator och mobiltelefonen ska kunna boka och avboka pass. Det är en kundservice vi har värnat om men om det blir på bekostnad av att man bryter mot givna lagar som PUL-lagen då får vi ifrågasätta om det fortsatt går att erbjuda den servicen, säger Katarina Elfverson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".