Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åkeriägare kritiserar konkurrensvillkor

Publicerat söndag 6 mars 2011 kl 10.30
"Vi kan inte konkurrera med deras priser"
(0:53 min)

Flera svenska åkeriägare menar att utländska åkare kör olagligt i Sverige, vilket drabbar dem hårt ekonomiskt. De utländska chaufförerna har tillexempel lägre löner än de svenska, vilket gör transporterna så billiga att svenska åkerier inte längre kan konkurrera om körningarna i Sverige.

Igår samlades åkare, chaufförer, trafikpolis och ordföranden i riksdagens trafikutskott, moderaten Sten Bergheden, i Göteborgs för att diskutera förutsättningarna.

Enligt åkeribranschen innebär närvaron från de utländska chaufförerna och åkeriföretagen att konkurrens på lika villkor har sats helt ur spel. 

En utländsk åkares chaufför får enligt svensk och EU-lag ta högst tre inrikestransporter under sju dagar efter att den kört in i landet med last. Stannar han längre så måste åkeriet söka svenskt tillstånd för yrkesmässig trafik och följa svenska arbetsrättsliga lagar. 

– De utländska bilarna ligger ju här och tar körningar ifrån oss. Vi kan inte konkurrera med deras priser. De utländska lågavlönade chaufförerna lever dessutom ett liv utan dess like, säger Martin Gustavsson på Stora Mellby åkeri. 

Det har talats om modernt slaveri? 

– Ja det anser jag att det är, säger Martin Gustavsson. 

Vad kan man göra åt det här? 

– Polis och myndigheter måste ta tag i det här, så att det blir konkurrens på lika villkor, säger Martin Gustavsson. 

Åklagare i Västerås väckt åtal mot Frode Laursens polskregistrerade åkeri. Enligt polis och åklagare har Frode Larsen bedrivit organiserad långvarig trafik i Sverige för bland annat ICA. 

" ...trots att den yrkesmässiga trafiken inte varit av tillfällig karaktär så har företagets vd och trafikansvarige inte kunnat uppvisa erforderliga till stånd för att bedriva yrkesmässig trafik i Sverige", skriver åklagaren i sitt åtal. 

Bakgrunden till åtalet är en två år gammal anmälan från Sveriges Åkeriföretag i Västra Götaland.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".