Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lönsamt för naturvetare att forska - på kort sikt

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.27

Det lönar sig för naturvetare att doktorera - i alla fall om man ser till den faktiska lönen - man kanske inte om man räknar med livslönen.

Det konstaterar den före detta förbundsdirektören vid Naturvetarna, Jörgen Ohlsson. Han har gått igenom enkäter för 13 000 naturvetares löner år 2008.

– Efter att ha kontrollerat alla andra påverkande faktorer, som att man kan få högre befattningar med högre lön, så är lönen för en som disputerat (försvarat en doktorsavhandling) ungefär tio procent högre än om man har en fyraårig grundexamen, säger Jörgen Ohlsson.

För att få en tjänst som lektor vid universitetet eller forskare så krävs det dessutom att man doktorerat.

– På det sättet kan man säga att det är lönsamt, konstaterar han, men egentligen ska man räkna på livslönen och då kommer det här procenttalet att sjunka dramatiskt.
 
Meddellönen för en naturvetare som biolog, miljövetare, fysiker eller datavetare ligger på närmare 33 000 kronor medan de får i genomsnitt 37 000 kronor om de doktorerat.

Särskilt bra lönar det sig för kvinnor inom landstingen som kan öka lönen med över 20 procent. Inom landstingen är lönespridningen stor och där finns behov för många med doktorsexamen. Däremot lönar det sig inte alls att ha doktorerat om man vill jobba för kommunen. Inom den privata och den statliga sektorn ligger löneskillnaden på cirka 8-10 procent.

Är det då värt mödan de fem åren det tar att doktorera?

– Det är väldigt tveksamt för Sverige behöver väldigt många fler disputerade naturvetare och för den delen även ingenjörer. En viktig rekryteringsfaktor är att man känner att man har en bra lön och en bra löneutveckling.
Men sett över livet, när man tar hänsyn till studieskulder och låga löner under doktorandtiden, så är det enligt min mening tveksamt om det är ekonomiskt lönsamt att disputera.

Men ändå, en lön på över 37 000 kronor. Det är väl ändå bra jämfört med vad många andra har?

– Ja, visst är det det men de har också en tioårig akademisk utbildning bakom sig. Och så bidrar de som doktorerat med nya kunskaper och nya forskningresultat som utvecklar vårt samhälle i hög grad. Det ska naturligtvis belönas, säger Jörgen Ohlsson.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".