Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lustgas i vården måste brytas ner

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 07.18

Sjukhusen i Västra Götaland ska börja bryta ner lustgasen som används vid exempelvis förlossningar för att den inte ska komma ut i luften och bidra till växthuseffekten. Det har regionsyrelsen för Västra Götalandsregionen bestämt på ett möte i går.

Lustgasen som släpps ut vid en förlossning motsvarar annars koldioxiden för en bilresa från Göteborg till Venedig, men genom att investera 20 miljoner kronor ska det här problemet snart vara löst.

Lisbeth Stevik var fram tills i måndags miljöchef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har kämpat länge för den här frågan.

--När man ändå arbetar med miljöfrågor så ska det vara med de prioriterade miljöfrågorna. Om de är de största källorna till miljöpåverkan så ska man arbeta med de frågorna, säger hon.

Hur stor är då miljöpåverkan? På Sahlgrenska Universitetssjukhuset släpps det varje år ut 21 ton lustgas vilket motsvarar det ungefär 6 500 ton koldioxid, och är på så sätt sjukhusens största växthusbov. Lustgasen bryts ner till syre och kväve.

Varför inget gjorts innan vet Lisbeth Stevik inte.

Åsa Kasimir Klemedtsson som forskar om bland annat lustgas och dess miljöpåverkan vid Göteborgs Universitet, tror att lustgas helt enkelt kommit i skymundan när det berättats om växhuseffekten.

– Reportrar kanske tycker att det räcker att berätta om metan och kloldioxid men lustgas är en väl så intressant växthusgas, tycker jag, säger Åsa Kasimir Klemedtsson. Vi kan ju inte producera mat utan att det bildas lustgas

Ja, lustgas finns inte bara på sjukhuset. Enligt Åsa Kasimir Klemedtsson utgör lustgasutsläppen från Sveriges jordbruk cirka tio procent av vårt totala växhusgasutsläpp och även fast hon ser positivt på det man nu gör på Sahlgrenska tycker hon att mer kraft borde satsas på jorbruket.

Lisbeth Stevik är i alla fall nöjd med det man nu lyckats åstadkomma.

– Om man skulle jämföra med jordbruket så är det en större mängd lustgas som släpps ut där men så kan man inte räkna. Vi kan ju jämföra oss med Kina och då skulle vi inte behöva göra något heller, argumenterar Lisbet Stevik.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".