Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Göteborgs södra skärgård

Politiker säger nej till fler skjutövningar

Publicerat söndag 13 mars 2011 kl 13.33
"Störningarna blir för stora"
(1:33 min)
Boende i Södra skärgården bjöd in politikerna till möte på Donsö. Foto: Erik Berglund.

Politikerna i Göteborgs kommunledning vill inte ha utökade militära skjutövningar i Södra skärgården. Bullerstörningarna från skjutfältet blir för stora, anser man.

Partierna i kommunstyrelsen hade i helgen bjudits in till Donsö för att träffa öbor som protesterar mot Försvarsmaktens planer.

En av de politiker som deltog var Vänsterpartiets kommunalråd Mats Pilhem.
-- Störningarna blir för stora, säger han. Men alla andra omständigheter kommer också att störa vad vi vill göra med området i framtiden.

Boende, fågelliv, friluftsliv?
– Ja, det är ett viktigt rekreationsområde och ett viktigt område för Göteborgs tillväxt. Att kunna bygga och utnyttja området både till fritid och fast boende. 

Men om militären behöver områden för att utöka sina skjutövningar - var ska de vara istället?
– Det är inte vår sak att svara på det, menar Mats Pilhem.
– Om det tidigare räckt med 25 övningsdagar per år också med ett allvarligare militärt läge i Europa så undrar vi varför man nu måste gå upp till 115 övningsdagar. Det finns ingen proportion i detta.
– Man vill öka antalet skott och antalet ammunitionsmängder som man kan skjuta iväg och knyter an detta till internationella övningar

Efter att ha varit på mötet på Donsö - hur starkt uppfattar du att motståndet är i Göteborgs södra skärgård?
– Motståndet uppfattar jag som väldigt starkt, säger Mats Pilhem. Dessutom har man väldigt goda och väl underbyggda skäl för att säga nej och få en prövning i högre instans.

Vad händer nu då? Har ni kommunpolitiker makt att stoppa försvarets planer?
– Nej, men vi har kontakter med våra riksdagsgrupper och Hans Linde från Vänsterpartiet och Valter Mutt från Miljöpartiet kommer att lägga en interpellation.
– Kommer det inte bli stoppat på regeringsnivå så kommer Vänsterpartiet återkomma med en motion och kräva att förslaget ska stoppas.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".