Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnlig konst sällsynt på muséerna

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 05.50
Per Dahlström. "Vi har gott om verk av kvinnliga konstnärer att visa"
(1:26 min)

Bara åtta procent av verken i Göteborgs konstmuseums samlingar är gjorda av kvinnor. Det här visar ett forskningsprojekt och nu satsar museet på att ställa ut kvinnliga konstnärerna i en utställning som heter I nytt ljus och som öppnar i början av april.

Men Göteborgs konstmuseum är inte sämre än andra när det gäller kvinnlig representation, säger intendent Per Dahlström.

--Tyvärr inte, det är nog lika illa överallt faktiskt. Jag tror inte det är någon större skillnad mellan museerna.

Fyra museer har ingått i forskningsprojektet om kvinnor och regionalitet. Det är förutom Göteborg museerna i Malmö och Norrköping liksom Moderna museet i Stockholm och det visar sig att tendensen är den samma på alla ställen.

Kvinnor är klart underrepresenterade i samlingarna och Per Dahlström förklarar resultatet så här.

--Det har ju varit så och är så fortfarande att det män gör värderas ju högre, det kan man ju bara titta på vad män tjänar och så har det ju varit inom konsten också.

– Mäns bilder är betraktade som bättre om man ser det generellt. Sen finns det naturligtvis undantag men generellt sett har det varit så och när det gäller konstnären så har det varit en uppfattning hur en konstnär ska vara och se ut och bete sig och den bilden är oftast en man.

Det ska vara en man som står vid ett staffli, räcker verken tilll nu när du skla fylla dom här tre salarna.

– Oja, det är inte så stor procent med kvinnor men nog räcker verken till alltid. Vi har ganska många verk av kvinnliga konstnärer, det är kanske inte jättemycket från 1900-talets början.

Det här forskningsprojketet undersöker ju hela 1900-talet men framför allt mot slutet av 1900-talet som vi kommer att ta med i den här utställningen där är ju situationen lite annorlunda.)

Marianne Gråhn
marianne.grahn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".