Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskoleprovet ej anpassat för dyskalkylektiker

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 07.04
Ann-Louise Ljungblad :”Dyskalkylektiker ges inte möjlighet till högre studier”
(1:33 min)
Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Personer med dyskalkyli blir diskriminerade när de ska skriva högskoleprovet. Dyskalkyli innebär att personen har speciellt svårt för matematik, ungefär som en dyslektiker har svårt för att läsa och skriva. För dyslektiker finns det dock ett anpassat prov - men inte för dyskalkylektiker.

– Man kanske inte ges samma möjlighet idag när man går in på ett högskoleprov. Man kommer kanske inte in på universitetet

– Det är en fråga om likställighet - att alla medborgare ska ges detta, möjlighet till utveckling och lärande, säger rågivaren på Specialpedagogiska Skolmyndigheten, Ann-Louise Ljungblad.

Men de här proven ska ju visa att man klarar av vissa saker. Blir det inte fusk om man får sitta med en miniräknare? Det får inte de andra göra.

– Nej, och det är ofta den tanken som kommer upp.

Så är det som vi under många år även tänkt vad gäller dyslexi. Idag ger vi människor med dyslexi möjlighet till anpassning genom att till exempel läsa upp provet för dem eller ger dem annan tilläggshjälp. Meningen är att de ska kunna hantera det som ska göras på proven.

Ann-Louise Ljungblad säger att det inte handlar om att se vem som är bäst på huvudräkning utan att se vem som kan lösa problem på ett bra sätt, och som det är nu har en person med dyskalkyli inte möjlighet att visa den färdigheten.

Till hösten görs högskoleprovet om och matematikdelen blir ännu viktigare, och bland annat därför ska Högskoleverket nu börja titta på hur man kan anpassa provet för personer med dyskalkyli.

Men enligt Annika Pontén, ansvarig för högskoleprovet, kommer något anpassat prov inte att finnas kommande höst.

- Det kommer att bli väldigt svårt

När kan dyskalkylektier kunna få skriva ett högskoleprov på ett rättvist sätt?

– Det är väldigt svårt att utlova en tidpunkt

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".