Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Göteborg

Skolbränderna har halverats

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 05.47
"Vi utbildar både elever och lärare"
(1:34 min)
Gunnel Tagaris, Tommy Lassinantti och Yvonne Breding på Förlundaskolan. Där har man av brandsäkerhetsskäl byggt in elevernas garderob.Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio.

Antalet skolbränder i Göteborg har i det närmaste halverats de senaste fyra åren från 135 till 70.

Det kan bland annat bero på att Räddningstjänsten jobbat mer med information och att 2004 års lag om skydd mot olyckor lyfter fram skolornas ansvar att ha ett fungerande brandskydd.

--Det var tur att ingen skadade sig, säger Belal, elev vid Frölundaskolan om tidigare incidenter.

Vad hände då?

– Bränder i toaletter och så. Det är bra att man gör åtgärder mot det på en gång, tycker han.

Alla skolor ska numer ha ett systematiska brandskyddsarbete där alla har sina roller och ska veta vad de gör ifall det ändå börjar brinna.

--Bland annat är det personal som har ansvar för att titta hur det ser ut med brandsläckare och se om det är något som har inträffat. Har de det så larmar de ju, säger Frölundaskolans rektor Yvonne Breding.

Chefen för Räddningstjänstens i Storgöteborg förebyggande insatser är Kristina Lindfeldt. Hon tycker att ett ökat medvetande lett till säkrare skolor

– Det vi gör från Räddningstjänstens sida sedan de nya lagstiftningen är att vi i alla skolor i Storgöteborg jobbar med information och utbildning av elever och lärare . Vi gör inte bara tillsyn och kontroll utan vi har lagt in utbildningen för att ge stöd till dem för att de själva ska veta hur de ska agera vid brand. Där läggs oerhört mycket resurser idag som kanske inte lades för fem-tio år sedan.

Idag är inte räddningstjänsten bunden vid att göra kontroller med vissa intervaller utan man gör tillsyn: 

– När det bedöms att det finns ett behov, säger Kristina Lindfeldt. Och det kan på en skola ske flera gånger på ett och samma år. Det tilllåter dagens system.

Eleven Amanda Widman konstaterar att det är bättre på Frölundaskolan.

– Det är inte så mycket här i jämförelse med hur det var i Flatåsskolan där jag gick tidigare. Där var man varje dag tvungen att gå ut för att någon lekte med eld och så.

Epp Anderson
epp.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".