Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingmotståndet minskar

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 10.31
"Det har aldrig varit så lågt som 2010"
(1:37 min)

Motståndet mot flyktingar i Sverige fortsätter att minska. Enligt undersökningar SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har gjort, har det aldrig varit så få motståndare till att ta emot flyktingar som idag. Men trots det tycker 42 procent av svenskarna att vi ska ta emot färre flyktingar.

Marie Demker är professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet.

– Flyktingmotståndet har minskat under en lång följd av år, det skedde en signifikant förändring under 2010 då det sjönk ytterligare. Faktum är att det egentligen aldrig har varit så lågt som det var 2010.

Har ni några förklaringar till varför trenden sjunker?

– Det finns kort- och långsiktiga förklaringar. Långsiktigt handlar det om ökad utbildningsnivå, ökad inflyttning till storstäderna, det som kallas för globaliseringsprocessen, det vill säga att vi får en ökad rörlighet och därmed också en ökad vana och acceptans för mobilitet över gränserna och människor med annan bakgrund. Kortsiktigt kan man säga att vi också påverkas av hur partierna hanterar den här frågan.

Så flyktingmotståndet har minskat över längre tid, samtidigt är Sverigedemokraterna för första gången i riksdagen – hur hänger det ihop?

– Ja, det är ju ganska paradoxalt. Jag menar att Sverigedemokraternas framgångar inte är ett tecken på ökat flyktingmotstånd, utan ett tecken på ett lyckat arbete med mobilisering av de människor som ändå tycker så här. Och bland dem så finns det naturligtvis en grupp väljare som tycker att detta är en väldigt viktig fråga, och SD har lyckats att mobilisera dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".