Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialstyrelsen anmäler

Läkare missbrukar recept

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 11.37
Socialstyrelsen "Det skulle fungera"
(1:38 min)
Läkaren skrev ut beroendeframkallande medicin till missbrukare.

En läkare från Västsverige skrev i flera år ut narkotikaklassad medicin i strid mot lagen.

Den 65-årige läkaren som varit verksam i bland annat Göteborg och Borås har enligt Socialstyrelsen missbrukat sin behörighet genom att skriva ut narkotiska läkemedel till patienter i strid mot lagar och regler, och utan att föra journaler.

Redan för 14 år sen beslutade hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att återkalla hans legitimation. Kammarrätten upphävde beslutet, nöjde sig med en varning och tillät honom skriva ut läkemedel till ett enda apotek i Göteborg.

Läkaren ansökte sedan om obegränsad behörighet att skriva ut, fick så småningom rätt i länsrätten och hans recept kunde nu tas ut vid tre apotek i Göteborg och ett i Borås.

Apoteken informerade Socialstyrelsen, som begärde att få in patientjournaler av läkaren men utan resultat. Och utskrivningarna som gjorts till bland annat missbrukare har fortsatt även i år. Förskrivningarna har i många fall varit högsta styrkan och långt utöver hans ordinerade doser.

– Successivt har ju bilden klarnat att det här förskrivningsmönstret varit olämpligt, säger Carina Forsberg, enhetschef på socialstyrelsens tillsynsregion sydväst i Göteborg

Mannen har ju lyckats återfå behörighet att skriva ut recept tidigare, hur ser du på det?

– Då medgav ju Socialstyrelsen inte full förskrivningsrätt, utan bara på ett ökat antal apotek. Under den perioden var ju bedömningen att det skulle fungera, säger hon.

Vad kräver ni i er anmälan nu?

– Nu kräver vi indragen förskrivningsrätt, det vill säga att den här mannen inte får skriva recept på beroendeframkallande läkemedel.

Nina Sjöman
nina.sjöman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".