Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Attraktiva villor lottas ut bland ett fåtal

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 08.00
Rolf van Dalen:”Det kännas orättvist att inte känna till att villor hyrs ut”
(1:51 min)
1 av 2
Ett av idrott- och föreningsförvaltningens hus. Foto: Samir Bezzazi/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Samir Bezzazi/Sveriges Radio.

Flera av kommunens attraktiva bostäder i Göteborg annonseras aldrig ut till allmänheten. Istället lottas de ut bland ett fåtal. Det avslöjar P4 Göteborg.

– Det kan nog upplevas som orättvist, men frågan är på vilket sätt man kan uppnå rättvisa. Ett sätt är att annonsera ut bostäderna och då är det naturliga att göra det på Boplats, säger Rolf van Dalen, chef för Idrotts-och föreningsförvaltningen som hyr ut bostäderna.

Totalt har Idrotts- och föreningsförvaltningen 18 hyresbostäder. Samtliga är villor i bland annat områden så som Delsjön, Slottsskogen och Saltholmen.
När P4 Göteborg tittar närmare på hur husen hyrs ut visar det sig att det sker genom lottning bland ett fåtal personer. Inget annonseras ut på Boplats och inte ens på förvaltningens hemsida finns det någon information.

–  Jag är intressera av att få veta varför Idrotts-och föreningsförvaltningen väljer att inte annonsera ut lägenheterna på boplats, säger Marie Lindén, (V) ordförande på Boplats.

En sökande fick, genom en bekant som jobbar på kommunen, veta att husen gick att hyra. En annan jobbar på förvaltningen och en tredje råkade cykla förbi ett hus samma dag som det var visning.

Bostäderna är även billiga. Ett av husen i Slottsskogen, som lottades ut bland sex personer, har en hyra på cirka 4000 kronor för nära 90 kvadratmeter. Enligt boplats är snitthyran för en liknande bostad i samma område det dubbla.

Alltså lottar kommunen ut attraktiva billiga villor, till ett fåtal, samtidigt som 30 000 personer varje månad söker en lägenhet via boplats. 

Varför annonserar ni inte ut bostäderna?

–  Vi har bara fått ett fåtal som är intresserade, och samtliga får då vara med i utlottningen, säger Rolf van Dalen.

Det är knappt någon som vet att bostäderna hyrs ut. Det är väl därför så få har sökt?

–  Det är nog en logisk slutsats.

Enligt Rolf van Dalen kommer bostäderna framöver att annonseras ut på Boplats.

Läs mer på Bostadsfronten

#link=250950# är P4 Göteborgs satsning där vi, tillsammans med er som lyssnar, granskar bostadssituationen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".