Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flicka mobbades i åratal

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 12.35
"Jag kallas hora, blatte och fitta"
(1:02 min)
Barn- och elevombudsmannen Lars Arrhenius

Barn- och elevombudsmannen stämmer Göteborgs kommun på 240 000 kronor för att kommunen inte hjälpt en tjej i mellan- och högstadiet när hon mobbades.

Yamine Gustafson blev mobbad i flera år utan att få hjälp från skolan. Det hävdar Barn och elevombudsmannen som stämmer Göteborgs kommun på 240 000 kronor, och i dag inleddes förhandlingarna i Göteborgs TIngsrätt.

Mobingen ska ha skett under flera år på Herrgårdsskolan i stadsdelen Lundby men skolan säger att de visst har vidtagit åtgärder och att flickan överdriver mobbingen grovt.

Yasmine Gustafsson är nu 16 år och har haft en tuff dag i rätten.

– Man känner sig ju så ifrågasatt. Allting som de säger skulle ha hänt är ju inte sant. Det är så det har gjort hela den här perioden, de har ifrågasatt mig. Även när jag gick på skolan fick jag hela tiden höra "vad skulle du kunna ha gjort annorlunda i den här situationen", berättar Yasmine Gustafson i en paus i förhanlingarna.

– Det var väldigt mycket ifrågasättande om det verkligen hände.

Det som enligt Yasmine Gustafson och Barn- och Elevombudsmannen har hänt är flera år av systematisk mobbing. Till exempel hade flera elever ett tag som morgonrutin att ställa upp sig på rad och titta på henne uppifrån och ner, de ska bland annat ha kallat henne för hora och blatte, och eldade upp hennes skor.

Kommunen å sin sida hävdar att det inte hänt och att Yasmine Gustafson hittar på vissa saker.

Ulrika Björkrot, stadsjurist i Göteborg, tvivlar på mycket av det hon fick höra i dag.

– Den dagliga, systematiska kränkningen. Att det ska ha stått på rad och kallat henne alla de hemska orden utan att skolan ska ha gjort någonting. Där har vi en annan uppfattning.

De kränkningar kommunen säger sig känna till begränsar sig i stort sett till en film på internet där Yasmine och hennes familj smädas och några smärre "pojkstreck" som advokaten uttryckte det.

Kommunen hävdar också att i den mån kränkningar skett så har skolan agerat korrekt och försökt lösa problemen, något som Barn- och Elevombudsmannen alltså inte håller med om utan istället säger att även personal på skolan har deltagit i kränkningarna.

Oavsett vad som händer nu i rätten hoppas Yasmine Gunnafson att problem med mobbing nu uppmärksammas mer.

– Jag tycker ändå det har gått ut en positiv signal till allmänheten, att jag står för det här. Jag vill inte gömma mig mer. Jag vill inte vara det här mobboffret.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".