Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hummer från USA och Kanada kan stoppas

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 15.26
"Då får vi skriva om menyerna"
(0:39 min)
Ett stopp för importen av levande hummer från USA och Kanada kan få lyxkrogar att skriva om menyn. Foto: Jurek Holzer/SCANPIX.

Varje år importeras 300 ton levande hummer från USA och Kanada till Sverige. Nu föreslår Fiskeriverket att all import ska förbjudas helt eftersom de främmande humrarna kan sprida sjukdomar.

På restaurangen Sjömagasinet skulle ett förbud innebära stora förändringar.

– Då får vi skriva om menyerna i första hand. Så småningom får vi börja importera kokta humrar, men det är inget jag vet säkert i dagsläget, säger Gustav Trägårdh, kökschef på Sjömagasinet

Varför går det inte att använda fryst hummer?

– Den håller så dålig kvalitet att vi inte kan servera den här på Sjömagasinet. Vi har färska skaldjur och färsk fisk här, säger Gustav Trägårdh.

– Det finns ju fler skaldjur i våra vatten, havskräftor, räkor, musslor och ostron. Men eftersom vi inte har så stora vatten behöver vi hjälp från andra områden, avslutar han.

Regeringen ska nu ta ställning till Fiskeriverkets förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".