Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Egna företag efter lyckad rådgivning

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 06.53
"Alla hade mycket energi"
(1:31 min)
Marieke de Mink har nu ett företag som marknadsföringskonsult. Här i samspråk med en annan nyföretagare, Emir Wizlin. Foto: Roger Blomqvist/Sveriges radio.

Två nystartskontor med företagsrådgivning i Göteborg visar goda resultat.

Förra året hölls 900 vägledningssamtal som ledde till 300 nya företag och kommunen fortsätter nu verksamheten sen det statliga stödet upphört.

– Alla var hela tiden positiva och hade mycket energi. "Du behöver bara göra så och så". Det var enkelt att jobba med dem, säger Marieke de Mink, som nu har ett företag som marknadsföringskonsult som hon hoppas kunna utveckla.

För henne blev det aktuellt att starta eget när det var svårt att få jobb och det är en erfarenhet hon delar med många av de nya företagarna - och det var just i den situationen nystartskontoren skulle spela en roll.

Förra årets 300 nya företag i Göteborg finns i många branscher. Ofta har företagaren invandrarbakgrund.

– En del verksamheter och affärsidéer skulle aldrig komma fram om man inte hade det här mångkulturella i sig. Det är ett underlag att bygga upp företag på, säger Dragan Sako, som är kundansvarig på nystartskontoret i Angered.

Nio kommuner har sen 2009 haft statligt stödda nystartskontor och en rapport om resultaten från pilotkommunerna ligger på regeringens bord.

Men för Göteborg blev kontoren på Angereds torg och Kungstorget så lyckade att kommunen på egen hand fortsätter satsningen, som egentligen upphörde sista mars. Det är värt 4 miljoner kronor om året, menar Jan Carlson, som ansvarar för företagsrådgivning på kommunala bolaget Business Region Göteborg.

– Med tanke på hur många företag som har startat och vad det ger på sikt i minskad arbetslöshet och ökade skatteintäkter och så vidare, så är det en väldigt enkel siffra i sammanhanget, säger Jan Carlson.

Och Marieke de Mink är nöjd med att kunna leva på sitt företag.

– Det gör jag faktiskt och det går väldigt bra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".