Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Manar till nattvandring i Tynnered

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 15.47
Uppmanar alla vuxna att nattvandra
(2:13 min)
Jörgen Kuhlin från föreningen Tuff manar till kraftsamling bland föräldrarna i Tynnered. Foto: Andreas Kron / Sveriges Radio

Efter dom senaste nätterna med stenkastning och bilbränder i Tynnered i Frölunda kraftsamlar nu föräldrar i området. I kväll och i natt kommer vuxna att nattvandra för att försöka minska oroligheterna.

– 99 procent av alla ungdomar som bor här är hur goa och lugna och snälla som helst. Men det finns ju alltid någonstans någon som inte är tillfreds med sin tillvaro och bränner bilar, säger Jörgen Kuhlin som är ordförande i Tynnereds ungdoms och föräldraförening.

Kan ni nå dom?

– Vi hoppas ju på det. Alla vet vilka vi är och vi vet vilka de flesta är här ute också. Vi kan inte säga vilka som gjort detta, vi vet ju inte, men vi hoppas att man ska kunna nå alla ungdomar, även polisen, säger Jörgen och tar som exempel på hur polisen arbetat i Angered.

– Där har dom fått ett jättebra samarbete, ungdomar gentemot polisen. Ungdomar har fått gå med polisen ut och det hade varit bra för det ska vara en trygg stadsdel och det ska vara bra att bo här och man ska trivas.

Föreningen Tuff, Tynnereds ungdoms- och föräldraförening startade 2007 men har tagit fart på allvar senaste åren.

Lokalen på Grevegårdsvägen har rustats upp och hade förra året 1100 besökare. man har spel och film kvällar och försöker också hitta på andra aktiviteter för unga i Tynnered.

Ett tiotal personer har nattvandrat de senaste två åren men nu manar Jörgen Kuhlin till en riktig kraftsamling.

– Samtliga vuxna som har möjlighet i Tynnered. Och det bör ju uppnå en summa av 1000 - 2000 personer. Sen vet jag att det inte är rimligt att alla kommer ut men jag hoppas att alla som hör detta fattar tycke och känner att det här är viktigt för närmiljön, säger Jörgen Kuhlin.

Den bild som nu förmedlas av Tynnered är inte smickrande och det beklagar Jörgen Kuhlin. Han trivs i området och tycker det är synd att bilden som ges i media blir så negativ. Men han tycker ändå att det som rapporteras stämmer överens med vad som händer.

– Jag kan inte säga annorlunda för att det har ju eldats bilar och det har ju kastats stenar. Sen är det tråkigt att det händer och vi har haft Tynnereds största fotbollsturnering någonsin och det ignorerar man och tar kort på brunna bilar istället. Det ger väl bättre nyheter kan jag tänka mig. Det tycker jag är väldigt tråkigt.

Klockan 19 i kväll samlas nattvandrarna vid föreningen Tuffs lokaler på Grevergårdsvägen 76.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".