Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motionsrecepten minskar

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 05.00
"Handboken blev en hyllvärmare"
(1:37 min)
Motion på recept har hjälpt KG Lewerth. Foto: Petra Dahlberg /Sveriges Radio

De offentliga vårdcentralerna i Västra Götaland var tidigare bäst i landet på att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Men efter vårdvalets införande har antalet så kallade FaR-recept i regionen nu halverats.

Orsaken är att omorganisationen slog ut en väl fungerande samordning kring recepten.

Gunilla Sigursdotter är beteendevetare och FaR-utvecklare på Primärvårdsrehab Frölunda.
– Tittar man på fram till 2008, så var vi många som arbetade som far-utvecklare och far-samordnare i regionen. Men i och med vårdvalet var det många nämnder som tog bort den funktionen. Man ansåg att den skulle ingå i konceptet.

Nu är det bara tre vårdområden som har samordningen kvar, och de står också för den största andelen av utskrivna recept i regionen. Göteborg centrum/väster är flitigast, här skrivs en tredjedel av alla recept i Västra Götaland. Enligt Gunilla Sigurdsdotter är det för att de satsar mycket på utbildningsinsatser och informationsmaterial till den legitimerade personalen i området, som är de som har möjlighet att skriva recepten.

– När vi började hade man skickat ut en handbok som man använder när man förskriver far, men den blev en hyllvärmare, därför att man inte hade utbildningsinsatser och man visste inte vart man skulle slussa patienterna. Vi jobbar ju mycket med friskvården för att de ska förstå hur de ska möta den här gruppen, säger Gunilla Sigurdsdotter.

En av de som fått ett sånt här recept är K-G Lewerth. Han drabbades förra hösten av diabetes och ordinerades förutom insulin, att börja träna. Och resultaten har inte låtit vänta på sig. Han har redan kunnat skära ner på insulindosen, och mår mycket bättre.
– Jag var ju i november-december förra året, fullständigt håglös. Hade ingen ork för någonting, tyckte det mesta var skit egentligen. Men gradvis som konditionen förbättrades så har viljan kommit tillbaka. Jag känner inspiration på ett helt annat sätt, och sen då att efter 6-7 veckor eller vad det var så kom jag ju i kläder som jag inte kunnat ha förut. En storlek mindre än vad jag hade, säger K-G Lewerth.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".