Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spänning in i det sista – jämnt i regionvalet

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 06.30
"Den allmänna partisympatin bestämmer"
(1:18 min)

Det kan bli ändring på maktfördelningen i regionen. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av P4 Göteborg och SVT:s Västnytt. Enligt undersökningen kommer Sjukvårdspartiet inte i fullmäktige - därmed förlorar vänsterblocket sin majoritet.

Sveriges Radios och SVT:s väljarundersökning visar på förskjutningar mellan partierna och inom blocken. Bland de borgerliga backar Centerpartiet, medan de övriga tre går framåt.

I vänsterblocket går både MP och V framåt, medan Socialdemokraterna tappar väljarstöd.

Ställer man de två blocken tillsammans mot varandra är förändringen obefintlig. Allianspartierna var i höstas 1,5 procentenheter större än vänsterblocket, samma skillnad gäller i vår undersökning.

Men tar man med Sjukvårdspartiet i beräkningen, så uppstår ett läge som kan få långtgående effekter på politiken i Västra Götaland. Partiet mer än halveras i undersökningen, jämfört med valresultatet i höstas, och klarar inte 3-procentsspärren för att komma in i regionfullmäktige.

Konstellationen S-MP-V gjorde upp med Sjukvårdspartiet för att därmed få en majoritet för att besätta de tunga posterna. Förutsättningarna för denna uppgörelse försvinner om Sjukvårdspartiet försvinner ur fullmäktige.

Scenariot blir då: De borgerliga är något större än vänsterblocket, men utan egen majoritet. Och med Sverigedemokraterna (4,5 procent väljarstöd i undersökningen) som ytterligare en faktor när förhandlingarna om hur regionen ska styras startar om.

Valdeltagandet i valet väntas bli betydligt lägre än i höstas, och en av frågorna fram till valet är vilka partier som bäst lyckas få sina väljare att utnyttja sin rösträtt.

Sifo-undersökningen visar också at de som röstar i omvalet i stort väljer samma parti som i senaste riksdagsvalet.

– Fyra av fem röstar likadant i regionvalet som i riksdagsvalet. Det är den allmänna ideologin som bestämmer. När det gäller de 20 procent som röstar annorlunda beror det på att man berörs utav lokala frågor eller personer, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Partiernas sorlek lär inte påverka deras väljares benägenhet att gå och rösta, enligt Folke Johansson:

– Numera är det inte så stor skillnad mellan partierna när det gäller benägenheten att rösta. Det brukar inte vara något parti som våldsamt gynnas eller missgynnas av lågt valdeltagande, säger han.

Kennet Öhlund
kennet.öhlund@sr.se
Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".