Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovisst för rivningshotad byggnad

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 05.01
"Klart jag vill att huset ska vara kvar"
(1:33 min)
Ägaren vill riva huset men byggnadsnämnden avgör. Foto: Åsa Welander /Sveriges radio

En av de sista genuina gamla byggnaderna i Majorna riskerar att rivas. Kulturnämnden är emot en rivning av sekelskifteshuset på Bangatan men det är upp till byggnadsnämnden att besluta om ägaren får som han vill.

Johanna Bontes, som bott i huset i ungefär 20 år säger att hon inte kommer kunna bo kvar, oavsett hur det blir.
– Rivs det så är det ju uppenbart, men rustas det upp kommer jag inte ha råd att bo kvar här.

Även om hon verkligen tycker om huset så har det inte varit problemfritt att bo där. Efter att värden tvingats att åtgärda balkongerna var det järnflis i hela lägenheten och när de plötsligt en vinter inte fick använda kakelugnarna längre blev det riktigt kallt.
– Det är den enda värmekällan många har i det här huset, förklarar Johanna Bontes.

Svenska Byggnadsvårdsföreningen har med huset på sin lista över hotade byggnader, kulturnämnden vill att det ska bevaras för sitt höga kulturhistoriska värde och stadsdelsförvaltningen i Majorna-Linné pekar på husets betydelse för stadsmiljön. Men de skriver också att om det inte rivs krävs en hel del renovering för att det fortfarande ska vara säkert att bo där.
– Det har varit en fastighetsägare som inte har varit intresserad av att sköta huset bättre. Ointresse från ägaren, säger Rune Forssén, byggnadsinspektör vid stadsbyggnadskontoret.

Förutom ärenden i hyresnämnden och hos Hyresgästföreningen har Bangatan 10 flera gånger varit uppe i byggnadsnämnden, men de kan bara ingripa om boendet är farligt.
– Där har vi varit inkopplade ett antal gånger, när det har bedömts som farligt ur brandsynpunkt och balkonger som var på väg och rasa och så vidare, säger Rune Forssén.

Att ägaren nu ansökt om att få riva fastigheten beror på att han tycker det skulle kosta alldeles för mycket att rusta upp den. Men först efter sommaren väntas byggnadsnämnden kunna ta beslut om huset får rivas eller inte.
– Det är klart att jag vill att huset ska vara kvar, säger Johanna Bontes.

Även om du inte kan bo kvar själv?
– Om det går att förena så skulle ingen vara gladare än jag.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".