Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Jönköping

De varnar för friskolan

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 05.30
Elev på Kitas: ”Du grundlurar eleverna”
(2:49 min)
1 av 4
Eleverna har bland annat ingen lärare i engelska. Foto: Sveriges Radio.
2 av 4
Så här styr familjen Seher koncernen. KLICKA. Grafik:Håkan Montelius
3 av 4
Karl Borgö, Kitas. Foto Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
4 av 4
Statistiken visar att alla elever, på alla Kitos skolor, är godkända i alla ämnen. (KLICKA för hela dokumentet)

Friskolan Kitas gymnasium, med säte i Göteborg, har problem. I Jönköping har företagets skola så många brister att eleverna själva nu slår larm. Avgångselever vill nu varna andra från att söka skolan om inget dramatiskt görs åt situationen.

Med bara veckor kvar till studenten står natureleverna på friskolan Kitas utan lärare i flera ämnen. Det är bara en i raden av alla brister som P4 Jönköping nu kan avslöja, och naturtreorna vill varnar andra från att söka till skolan.

– När ledningen inte kan lova oss någonting och när vi inte kan lova något till nya elever känns det bara elakt. Då kan de lika gärna låta bli att börja, säger Linnea Brengesjö.

– Vi kan ju inte gå runt och säga att vi inte haft kemi på tre månader, hur låter det, säger Oscar Äng.

Det är en liten, fristående gymnasieskola med drygt 50 elever. Naturtrean, som i princip varit med sedan skolan startade, berättar att de tre åren kantats av strul. Bland annat har de bytt lärare många gånger. Linnea räknar till minst 20 lärarbyten.

- Det är hemskt, så här ska inte behöva vara.

Linnea förklarar att det ibland blivit glapp mellan lärarbyten. Just nu, med bara veckor kvar till studenten, står de utan lärare i engelska, och någon lärare i kemi har inte funnits på fem månader, berättar Matilda Edblom.

– Just nu har vi ingen lärare, så jag hoppas det löser sig, säger Matilda.

Kitas Jönköping drivs av en välmående friskolekoncern, Kitas, som har flera andra gymnasieskolor. Trots det är det inte bara lärare som saknas på skolan i Jönköping. Det går att göra listan lång.

Till myndigheter, och i sin marknadsföring, beskriver skolan till exempel det fina labbet, som inte finns.

- Det får skolan att se bra ut utifrån när man ska söka, men du grundlurar eleverna att tro att det här är en bra skola där man lägger energi på eleverna. Det gör de inte. Vi har inget labb.

Styrelsen i bolaget bakom skolan är familjen Seher och Karl Borgö. Det är Karl som träder fram när vi söker efter en ansvarig för skolan. Han erkänner att det varit struligt men tycker att eleverna överdriver, och han upprepar gång på gång:

– Vi har en fantastiskt bra skola här i Jönköping och vi kan erbjuda eleverna riktigt, riktigt bra undervisning. Jag tycker inte det är några speciellt allvarliga problem vi har på skolan utan det är en väldigt bra verksamhet.

Men de orden är för eleverna i naturavgångsklassen tomma, för deras gymnasietid har kantats av oro.

– De som verkligen bör vara oroliga är väl de som går i ettan och tvåan, om skolan verkligen kommer att finnas kvar sedan. Om det byts lärare i samma takt.

Även föräldrar ställer sig frågande till om deras barn verkligen fått en fullgod gymnasieutbildning.

– Det som kan vara ett frågetecken är ju om de har kunskaper som motsvarar kursplanen, säger Göran Brengesjö, pappa till Linnea.

Men det är ju allvarligt om det inte är så.

– Ja, det är allvarligt. för i grunden betyder ju det att man lagt ner studietimmar som man inte får något för utan som man kanske får göra om, säger Göran Brengesjö.

Fakta: Kitas skolor

Vid starten av läsåret 2010/11 var

  • 52 elever inskrivna i Kitas Gymnasium Jönköping
  • 60 elever vid Kitas Gymnasium Borås
  • 239 elever vid Kitas Ekonomi, Göteborg
  • 231 elever vid Kitas Gymnasium Göteborg
  • 207 elever vid Kitas Natur i Göteborg

Dessutom har moderbolaget Seher Invest, ägarintressen i bolaget Centrina Utbildning AB, som driver grundskoleverksamhet med ca 250 elever. Källa: Bolagsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".