Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Leksaker kan läcka giftiga kemikalier

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 14.12
"Det är svårt för konsumenten att välja"
(1:11 min)

Av 83 undersökta produkter av mjukgjord plast eller syntetiska textilier läcker var tredje kemikalier.

Det konstaterar Delilah Lithner på institutionen för växt- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet i sin avhandling.

Även flera undersökta leksaker som badringar och armpuffar visade sig läcka kemikalier.

Även om halterna inte är höga så kommer vi ju ständigt i kontakt med olika plastföremål och har ingen chans att veta vad vi köper.

– Nej det finns inget krav att skriva vad produkterna innehåller, kostaterar Delilah Lithner. Däremot kan man på livsmedelsförpackningar få reda på vilken typ av plast som förpackningen är gjord av för att kunna återvinna den.

Därför är det väldigt svårt för en konsument att välja vilken typ av produkt man vill ha. Det är även svårt att veta vilka kemikalier som man tagit till för att kunna få den här typen av plast.

Värst är mjukgjorda PVC-plaster som till uppemot hälften av vikten kan bestå av mjukgörare. Där läckte 11 av 13 föremål gifter.

– Det finns en massa olika kemikalier som man kan använda, konstaterar Delilah Lithner. En del av dem är väldigt giftiga och en del är inte giftiga.

Det jag vill få fram med forskningen är att få bort de allra giftigaste kemikalierna.

Men om man antar att det är mjukgörarna som läcker ut och är giftiga kan man inte byta ut dem till ofarliga eller mindre giftiga?

– Det finns mindre giftiga alternativ till mjukgörare. Det finns tre mjukgörare som är riktigt giftiga som även skadar fortplantningen. De här ämnena vill man få bort. Tidigare i år beslutade därför EU att förbjuda dem inom 3 - 5 år.

Men något krav på innehållsförteckning, det kommer inte EU med?

– Nej, inte vad jag känner till idag.

Epp Anderson
epp.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".