Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsving i Hjällbo och Gårdsten

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 05.23
"En medveten satsning inriktad på arbeten"
(1:42 min)
Bettina Öster Tunberg, vd på Hjällbobostaden och Andera Kassar, hyresdebiterare på Hjällbobostaden. Foto: Åsa Welander /Sveriges radio.

Hjällbo och Gårdsten finns med bland de områden i Storgöteborg som haft bäst inkomstutveckling de senaste tio åren. Det visar siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio.

Åsa Lorentzi som är utvecklingschef på Angereds stadsdelsförvaltning tror att det delvis beror på gott samarbete mellan bostadsbolagen, arbetsförmedlingen, polisen, Försäkringskassan och kommunen.

– Det har varit en medveten satsning under många år att inrikta satsningarna på insatser som leder mot arbete.

Inkomsterna i stadsdelarna Hjällbo och Gårdsten är generellt sett låga. 2009 låg den vanligaste inkomsten på under 10 000 kronor i månaden innan skatt. Men utvecklingen går åt rätt håll. I ett postnummerområde i Hjällbo ökade inkomsterna för dem över 30 med 151 procent på tio år. I Gårdsten ökade de med 92 procent. Det samtidigt som inkomsterna i delar av Bergsjön minskade med 16 procent.

– Vi har en avdelning inom socialtjänsten som jobbar särskilt med arbetsmarknadsinsatser, säger Åsa Lorentzi.

Hon ger flera exempel på det samarbete hon tror ligger bakom den positiva utvecklingen.

– Skolorna har också jobbat medvetet till exempel med att ha undervisning på hemspråk, så att eleverna fått bättre förutsättningar för vidare studier och yrkesutbildningar, som i sin tur gör att de får arbete och egna inkomster.

Även bostadsbolagen i Hjällbo och Gårdsten har ett utökat uppdrag att utveckla stadsdelarna. Det gör de bland annat genom att öka trivseln och tryggheten så att människor väljer att bo kvar även när de har börjat tjäna pengar. Ett annat sätt är att anställa människor i området och varje år erbjuda praktikplatser.

– Du får möjlighet att få referenser och bilda ett kontaktnät och vi kan hjälpa till med våra handledare att rekommendera dig vidare.

Bettina Öster Tunberg är vd på Hjällbobostaden och ser en stor fördel i att deras anställda pratar ungefär 15 olika språk, bland annat för att de kan hjälpa till att få in människor som är nyanlända till Sverige på arbetsmarknaden.

– Genom att de är praktikanter hos oss samtidigt som de lär sig svenska till exempel, förklarar hon.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".