Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk fordonsindustri stark

Publicerat onsdag 26 oktober 2011 kl 18.09
Ingemar Skogö: ”Innovationskraften inom fordonsinstrin är fantastisk”
(1:26 min)

Även om det råder en ekonomisk osäkerhet och biltillverkaren Saab kämpar för sin överlevnad så står sig den svenska fordonsindustrin stark. I alla fall när det gäller forskning och nya tekniska lösningar. Det var budskapet på en stor konferens i Göteborg idag där fordonsindustrin samlades.

– Om man ser till innovationskraften som presenterar här i dag så är det fantastiskt mycket som händer, säger styrelseordförande för organisationen FFI, Ingemar Skogö.

--Det gör man snabbt och man tar hand om utmaningar vad gäller miljö och säkerhet. Sett ur den synpunkten så mår fordonsinsdustrin väldigt bra , tycker han.

FFI står för fordonsstrategisk forskning och innovation och är en organisation där statliga myndigheter och industrin samarbetar.

Varje år fördelar FFI ungefär en miljard kronor till olika forsknings- och utvecklingsprojekt.

I Göteborg presenterades idag ett 70-tal, det handlar om allt från varningssignaler för trötta förare till hur tunga lastbilar kan belasta miljön mindre.

Fordonsindustrin i Sverige sysselsätter 120 000 personer och ska Sverige fortsätta vara en fordonsnation måste man också ligga i framkant när det gäller utveckling heter det.

Vad gäller dödstalen i trafiken har dom minskat från 589 år 1994 till 266 förra året. En rejäl minskning men långt kvar till den nollvision som är grund för allt trafiksäkerhetsarbete.

I flera av de projekt som presenterats är biltillverkaren Saab med. Frågan är, vad händer med forskningen och utvecklingen om Saab försvinner?

Statssekreterare Håkan Ekengren på näringsdepartementet ansvarar just för fordonsfrågor.

– Vi hoppas att det inte sker men förlorar vi Saab så förlorar vid också mycker kompetens och erfarneht och kunskap och det vore mycket tråkigt.

Oavsett Saab så finns det mycken fordonsindustri kvar i Sverige och frågan är vad som krävs för att den ska klara sig.

– Det som efterfrågas här är att man också satsar på demonstrationsanläggningar,säger Ingemar Skogö. Vi behöver också bygga upp långsiktiga miljöer på universitet och högskolor som göra att man kan tänka lite friare och inte bara i produktutvecklingstermer.

Andreas Kron
andreas.kron@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".