Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre andel doktorander vid universitetet

Publicerat lördag 5 november 2011 kl 09.13
"Det är missvisande att jämföra med antalet studenter"
(1:13 min)
Göteborgs Universitet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Antalet unga forskarstuderande, doktorander, vid Göteborgs Universitet har inte blivit fler, trots att antalet studenter har ökat sedan slutet av 1990-talet.
Procentuellt sett har antalet doktorander halverats i förhållande till antalet studenter, sedan slutet på -90 talet.

Rektor Pam Fredman tycker att 300 nya doktorander per år räcker, alldeles oavsett hur många studenter det finns vid Göteborgs Universitet.

– Antalet studenter har ökat och antalet doktorander ligger kvar på samma nivå som runt 1997, det stämmer, säger Pam Fredman. Men jag tror att man får titta på vad som är rimligt. Det kan vara lite missvisande att direkt jämföra antalet doktorander med antalet studerande.

Tidigare i år så kritiserade riksrevisionsverket bl.a Göteborgs Universitet för att ha lagt forskningsanslag på hög.

För Göteborgs Universitets del handlar det om att man har outnyttjade forskningsmedel på hela 1,5 miljarder kronor.

Och trots att siffror vid halvårsskiftet visade på att det ändå skulle tas in fler doktorander, just i år, så menar rektor Pam Fredman att detta inte ska ses som ett trendbrott. Det bli inte fler doktorander vid Göteborgs Universitet säger hon:

– Nej, vi ser faktiskt inget trendbrott, vi ligger kvar på ungefär 300 doktorander in och 300 doktorander ut varje år, säger Pam Fredman. Och om jag ska vara lite kritisk så kan man säga att i Sverige så finns det inte en riktigt stor arbetsmarknad för dem som har disputerat.

Däremot menar rektor Pam Fredman att om och när denna arbetsmarknad förändras så kommer universitetet att kunna hantera situation.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".