Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn som sett pappa misshandla mamma får hjälp

Publicerat onsdag 20 oktober 2004 kl 06.00

När en kvinna blir slagen av sin man finns ofta barn i närheten. Även om barnen själva inte blir fysiskt misshandlade är det viktigt att de får hjälp med den psykiska misshandel de utsatts för, anser man i Projekt Utväg.

Sedan i våras kan barnen få stöd i två polisområden i Göteborg, Hisingen och Majorna/Linnéstaden. I SR Göteborg har ”Eva” berättat om det stöd hon fått från Projekt Utväg efter att hon polisanmält sin man för misshandel. Att också barnen får stöd har varit viktigt för ”Eva”. Under professionell ledning ges uppemot tio enskilda samtal och vid behov ett tiotal samtal i grupp med andra barn i samma ålder. Med hjälp av dockhus, teckningar och tematiserad lek får barnen hitta egna ord för det som hänt. Evas barn har på så vis fått hjälp att bearbeta det fysiska och psykiska våld som pappan utövat under lång tid.
Ett tiotal barn mellan 5 och 10 år gamla har fått hjälp sedan projektet startade i våras.
- Det är viktigt att barnen får bearbeta sina känslor, att de befrias från skuld och inte känner sig udda. Det kan förebygga problem senare i livet, säger projektets barnsamordnare Pilar Rodriguez.
Barnen förtränger ofta det som skett. För mamman och närmaste omgivningen kan det vara svårt att prata med barnen om det som hänt.
- När barnet kommer till Utväg är det ofta första gången som det får hundraprocentig uppmärksamhet, säger Pilar Rodriguez.
Om det visar sig att barnen far illa i sin hemmiljö görs en anmälan till sociala myndigheter, likaså till polisen om det finns misstankar om brott som föranleder straff på minst två års fängelse. I övrigt råder tystnadsplikt: det barnen säger förs inte heller vidare till den personal som samtalar med mammorna, respektive de pappor som deltar.
På torsdag fortsätter reportageserien med ”Anders” berättelse om hur han sökte hjälp i Projekt Utväg efter att ha misshandlat sin kvinna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".