Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
satsningen på arbetslösa unga

Brist på styrning fällde Upp

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 04.50
"Projektet fick leva sitt eget liv"
(1:39 min)
Arkivfoto: Andrea Valderrama/Sveriges Radio.

Det omdiskuterade Upp-projektets stora problem var att det inte fanns någon styrning, säger Gunnar Gillberg som står bakom en av rapporterna som idag redovisas för kommunens arbetsmarknadsutskott.

Nu ska det omdiskuterade Upp-projektet utvärderas. Idag kommer två forskare att presentera sina rapporter om projektet för kommunens arbetsmarknadsutskott. Gunnar Gillberg vid Göteborgs universitet, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, är författare till den ena rapporten. Han menar att projektets stora problem var brist på styrning.
– I den ursprungliga projektbeskrivningen fanns ju planer på en styrgrupp som skulle ha ett långtgående ansvar, men när en sådan grupp aldrig tillsattes fick projektet problem redan från början, säger han.

Kommunledningen valde att avsluta Upp-projektet nio månader i förtid. Projektet lyckades bara locka en bråkdel av de deltagare man hoppats på, och den dåliga redovisning av vilka som faktiskt deltog ledde till ett bristande förtroende. Vid projektets start 2009 såg läget på arbetsmarknaden dystert ut, och projektet designades för att nå ungdomar i en ny typ av massarbetslöshet. Men när utvecklingen faktiskt gick bättre än förväntat så kan intresset för projeket ha avtagit, menar Gunnar Gillberg.
– När det verkligheten aldrig infann sig svalnade nog intresset för projektet lite, vilket innebar att projektet fick leva sitt eget liv.

De rapporter som Gunnar Gillberg och hans kollega Birger Simonson nu presenterar kommer ligga till underlag när kommunen utvärderar projektets bra och dåliga sidor. Rapporterna som är gjorda på uppdrag av Upp-projektets tidigare ledning riktar främst kritik om projektets ledning och samarbete med övriga kommunala instanser.

Men enligt Gunnar Gillberg innehöll Upp flera ingredienser som är värda att ta med sig till framtida satsningar, och deltagarna var mestadels positiva till projektet.
– Framförallt de guidningsmodeller som utvecklades under projektet, där man använde sig av ungdomarnas egna idéer och försökte knyta dem till den verklighet som råder på arbetsmarknaden. De flesta deltagare beskriver att de fått ett bra stöd och ökat självförtroende efter att ha deltagit i projektet berättar Gunnar Gillberg.

– De flesta tycker att de har fått ett bra stöd, och har fått ett ökat självförtroende inför sitt inträde på arbetsmarknaden, säger han.

Men han tycker att politikerna bör dra lärdom av hur projektet har hanterats.
– Det jag hoppas på är att man i framtiden tänker efter när man startar stora projekt, och inte lämnar projekten utan ledning och styrning.

Adam Samara
adam.samara@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".