Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gubbkultur lever kvar på universiteten

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 06.00
Gubbstyre på universitet
(1:38 min)
Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Förlegade normer och könsroller spelar fortfarande in i arbetet på våra universitet, vilket kan komma att påverka forskningen. Det visar en undersökning vid Göteborgs universitet där medarbetarna har intervjuats om sin syn på män och kvinnor, och om vilka forskarideal som råder.

Några av professorerna i undersökningen svarade till exempel att kvinnor är sämre på abstrakt tänkande, berättar Anna-Karin Wyndhamn, en av forskarna bakom studien.

– Det finns exempel på att man hänvisar till hormoner eller att man har egenskaper såsom fantasi men inte förmåga till abstrakt tänkande eller liknande och att det är det som gör könsfördelningen inom naturvetenskapen i synnerhet ser ut som den gör."

I undersökningen har totalt 162 medarbetare vid utbildningsvetenskapliga och naturvetenskapliga fakulteterna intervjuats. Rapporten har beställts av universitet självt för att komma tillrätta med sådana jämställdhetsproblem som bland annat lett till att det finns få kvinnor i ledande positioner.

Resultatet visar att många anser att en framgångsrik forskare är en man som är totalt hängiven sitt arbete, något som kvinnor inte förväntas kunna leva upp till då de fortfarande av många antas vara de som har ansvaret för barn och hushåll. Inte nog med det, vissa medarbetare, bland dem forskningsledare och professorer, ansåg alltså att kvinnor är sämre på abstrakt tänkande, att de på grund av mentala begränsningar helt enkelt är olämpliga som forskare.

De här normerna riskerar enligt Anna-Karin Wyndhamn att påverka inte bara arbetsmiljön på universitetet utan också i förlängningen själva forskningen, eftersom de leder till en snedrekrytering av forskare. Rektorn vid Göteborgs universitet, Pam Fredman, tar allvarligt på rapporten och säger att universitetet kommer att följa upp den på ledningsnivå.

– Det är så lätt att lägga de här frågorna vid sidan om, men vi måste arbeta med de här där ledningen är med. Och det är inte kvantitativa mål utan vi måste jobba - vilka mål har vi i vår arbetsmiljö och i våra studiemiljöer? säger Pam Fredman.

Reporter Urban Björstadius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".