Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolorna i östra Göteborg är för dåliga

Uppdaterat tisdag 17 april 2012 kl 16.55
Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 14.08
Asmaa Suleman: ”De flesta trivs inte så bra”
(1:37 min)
Foto: Scanpix

Grundskolorna i östra Göteborg får nu kritik av Skolinspektionen. Förra våren hade två femtedelar av eleverna som gick ut nian i stadsdelen inte behörighet till gymnasieskolan.

– Jag tycker att skolan är sådär, det finns skolor som är mycket bättre. De flesta trivs inte så mycket här, tror jag, säger Asmaa Suleman, som går i åttan på Sandeklevsskolan.

– Det kan vara lite stökigt ibland. Jag tror att de som inte tycker om att vara i skolan har förstört så mycket att det som är positivt har gått bort, säger Josef Ziada i samma klass.

Förra våren gick drygt 40 procent av eleverna i årskurs nio ut grundskolan i Östra Göteborg utan behörighet att studera vidare på gymnasiet. Även bland övriga elever var kunskapsresultaten låga och på en del skolor har de till och med försämrats de senaste åren. Det visar Skolinspektionens genomgång av skolorna i stadsdelen. Nu kräver de snabba och omfattande åtgärder för att höja kunskapsresultaten.

– Alla brister där elever inte får tillgång till den utbildning de har rätt till är allvarliga. Skolenheterna och stadsdelen som helhet behöver bli bättre på att utgå från sina resultat och analysera dem och komma fram till riktade åtgärder för att förbättra måluppfyllelsen, säger Mats Aronsson på Skolinspektionen som har ansvarat för tillsynen i stadsdelen.

Anders Samuelsson är tillförordnad chef för utbildningssektorn i stadsdelen.

– Vi har många elever som har ett stort behov av särskilt stöd och vi behöver titta på hur vi ger det stödet. Vi har tidigare pratat om det systematiska kvalitetsarbetet, att följa upp elevernas resultat och sätta in rätt åtgärder och göra rätt analyser. Det är väldigt viktigt för oss och där har vi ett förbättringsarbete att göra, tror vi, säger han.

Skolinspektionen gör just nu en tillsyn i hela Göteborgs kommun och för några veckor sedan fick Angered kritik för att inte ge tillräckligt stöd till sina elever.

Senast den 17 augusti ska stadsdelsnämnd Östra Göteborg redovisa vad man gjort för att rätta till bristerna.

Sofia Sjölin
sofia.sjolin@sverigesradio.se

Läs också

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".