Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biogas läggs på is

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 05.36
"Det är inte lätt att få ihop ekonomin"
(1:29 min)
arkivfoto: Tomas Oneborg, Scanpix

Det är svårt att få lönsamhet i biogasanläggningar och därför har Göteborg Energi beslutat att dra sig ur tre nya anläggningar i Halmstad, Falköping och Vara.

Det är inte så att det saknas köpare till biogasen men när det statliga klimat-investerings-programmet tar slut i år ändras förutsättningarna kännbart.
-- De upphör i år och vi ser redan nu att det inte är lätt att få ihop ekonomin i biogasanläggningarna så tyvärr är det så att betalningsviljan hittills inte är tillräckligt bra för att man ska fortsätta göra de stora satsningarna som var planerade, säger Lotta Brändström vd för Göteborg Energi.

Människor vill inte betala extra för grönt bränsle som dras med stora investeringskostnader för att få fram.
– Så det vi gör nu är att optimera de sex anläggningar som vi har och fortsätter bygga Gobigas ett . Men det är också viktigt att det behövs stöd framgent för att kunna gå vidare med nya anläggningar, säger Brändström.

De statliga bidragen, de så kallade Klimp-pengarna, stod för uppemot 25 procent av investeringskostnaderna. För att en så pass ny teknik som biogasframställning ska bära behövs stöd under en betydligt längre tid än bara ett par år resonerar Lotta Brändström.
– Det är en ny teknik för oss och flera anläggningar har varit mer komplexa vilket ökat investeringkostnaderna. Det är viktigt att vi nu får möjlighet att optimera de anläggningar vi har och få ut den biogas som är så efterfrågad av kunderna.

Sedan 2006 har sex biogasanläggningar byggts i bland annat Göteborg, Skövde och nu senast i Lidköping. 2014 är det tänkt att de ska producera 300 gigawattimmar eller bränsle för köra 30 000 bilar i ett år. Gobigas som byggs i Ryahamnen på Hisingen just nu, där man ska förgasa spill från skogsbruket, ska ge tre gånger så mycket.

– Bygget är i full gång och men kan tydligt se hur det växer fram och i november 2013 kommer anläggningen börja producera biogas så där får vi ytterligare kapacitet i systemet vilket känns jättebra, säger Göteborg Energis vd Lotta Brändström.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".