Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
västtrafiks biljettkontrollanter

Bryskt beteende upprör

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 14.30
"De drar ner mig i backen"
(1:35 min)
Arkivfoto Fredrik Sandberg / Scanpix

Biljettkontrollanters beteende på en spårvagn i Göteborg har upprört många. Händelsen fångades på film av en resenär och har väckt flera upprörda kommentarer på nätet.

När Jeanette Halldin tog spårvagnen på väg till jobbet blev hon i samband med en biljettkontroll anklagad för att ha försökt resa utan att betala för sig. Händelsen fångades på film av en resenär, och klippet har florerat på youtube sedan i onsdags och väckt flera upprörda kommentarer på nätet. Jeanette själv anser att hon blivit utsatt för övervåld.
– När jag försöker gå av vagnen håller de fast mig, och vrider om min arm, säger hon.

På filmen ser man hur tre kontrollanter håller fast Jeanette och håller ner henne mot sätet medan hon kämpar emot och skriker att hon betalat och ber om att få gå av vagnen. Flera passagerare ber kontrollanterna att släppa henne. Men på videon hör man kontrollanterna säga att de håller henne i väntan på polis, eftersom hon stämplat först när hon sett att biljettkontrollen var påbörjad. Men det stämmer inte enligt Jeanette.
– Jag hade inte sett dem innan jag stämplat. Jag hade hunnit gå och sätta mig när de kom fram till mig, säger hon.

Kontrollanterna är anställda av Göteborgs spårvägar och från deras sida beklagar man det inträffade, men menar att ingripandet gått rätt till.

Christian Johansson är ansvarig för rekryteringen av kontrollanter vid Göteborgs spårvägar. 
– Det jag ser på filmen är att de följer de riktlinjer som finns, men det är tråkigt att de ska behöva gå så långt, säger han.

Enligt Västtrafik och Göteborgs spårvägar har kontrollanterna rätt att hålla personer som misstänks för brott i väntan på polisen. Och Kristian Johansson anser att kontrollanterna agerat på ett professionellt sätt.
– Utifrån vad jag ser på filmen uppför sig kontrollanterna på ett riktigt och korrekt sätt utifrån de lagar och regler som de har att följa, och jag tycker att det är väldigt bra att de behåller lugnet i situationen.

Men Jeanette har svårt att förstå hur kontrollanternas agerande kan vara ok.
– De borde vara utbildade och tränade att hantera människor i sådana situationer. Det är helt orimligt att de ska få använda sånt våld, säger Jeanette Halldin

Göteborgs spårvägar kommer fortsätta sin utredning om vad som skett, och förtydliga vilken typ av brottsmisstanke som låg bakom ingripandet.

Adam Samara
adam.samara@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".