Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krogtider - het fråga avgörs snart

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 05.24
"Klassisk konflikt mellan frihet och ansvar"
(1:33 min)

Frågan om hur länge Göteborgskrogar ska få servera alkohol på helgnätter avgörs inom kort av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Allt pekar på att socialdemokraternas interna kompromiss om att stänga klockan tre endast på fredagnätter går igenom från årsskiftet.

Debatten om krogtiderna avslöjar en klassisk konflikt mellan frihet och ansvar. Vad får min egen frihet kosta samhället?

En del menar att samhället inte ska begränsa friheten att få festa med alkohol på restaurang efter klockan tre på natten på helgkvällar. Medan andra menar att det enda ansvarsfulla är att begränsa alkoholens skadeverkningar.

Enligt en forskarrapport kommunen beställt finns ett klart samband mellan nöjeskrogarnas öppettider och mänskliga kostnader i form av våldsbrott och den mest effektiva åtgärden för kommunen för att minska brotten är att minska alkoholserveringen nattetid.

Störst effekt skulle det enligt rapporten få om serveringen upphörde klockan två på helgnätterna - då skulle våldsbrottsanmälningarna sannolikt minska med 25-30 procent.

Berörda krögare hävdar däremot att det inte finns något bevisat samband mellan deras restauranger, serveringstiderna och de anmälda brott som redovisas.

I konflikten mellan frihet och ansvar har Göteborgspolitikerna redan tagit ett steg åt frihetshållet från forskarens ansvarslinje. Sociala resursnämndens majoritet ville inte stoppa serveringen klockan två utan tre på helgnätter.

Men inte heller det finns det majoritet för i kommunfullmäktige, eftersom socialdemokraterna enats om att stoppet klockan tre bara ska gälla fredagnätter.

S-kompromissen mellan frihet och ansvar ser också ut att få majoritet i kommunen.

Frågan kommer upp i kommunstyrelsen på onsdag och i kommunfullmäktige i maj månad.

FAKTA: Krogarnas öppettider

Det finns idag sex göteborgskrogar som har öppet till 05.00 på helgnätter.

I alkohollagen sägs att sociala hänsyn ska ha klart företräde framför affärsmässiga eller konkurrensmässiga hänsyn när serveringstillstånd beviljas.

Sociala resursförvaltningen i Göteborg säger att lagen är en social skyddslagstiftning, vilket innebär att "ungdomar skall skyddas från alkoholens skadeverkningar och tidig alkoholdebut". Enligt förvaltningen är det tveksamt om det är "ändamålsenligt att tillåta serveringstid till klockan 05.00", eftersom det innebär att "alkoholkonsumtionen förskjuts till en tidpunkt då få vuxna finns tillgängliga i nattlivet".

Förvaltningen betonar att "i övervägande del av landet är det klockan 02.00 eller klockan 03.00 som gäller som senaste serveringstid".

Förvaltningen pekar också på polisens statistik, som sägs visa att det finns en stark koppling mellan alkohol och våld nattetid, främst under helger med sen serveringstid.

SHR Västra (branschorgan för Hotell- och Restaurangarbetsgivare) skriver till kommunen:

"Den del av den totala alkoholkonsumtionen i Göteborg som sker mellan 03.00 och 05.00 på serveringsställen som har tillstånd för alkoholservering till kl 05.00 torde vara närmast försumbar. Att försöka komma till rätta med alkoholrelaterade olägenheter genom att inskränka serveringstiderna på restauranger med serveringstillstånd torde därför inte vara effektivt i realiteten."

SHR anser att det inte finns något bevisat samband mellan restaurangerna, deras serveringstid och de anmälda brott som redovisas.

"Det förekommer inga som helst uppgifter om att brottsoffer eller gärningsman skulle ha besökt någon av restaurangerna eller på annat sätt ha koppling till dessa. Inte heller framgår om alkoholkonsumtion alls haft med saken att göra."

SHR säger att "endast ca 10 procent av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige sker på restauranger, vilket innebär att 90 procent av all alkohol konsumeras någon annanstans".

SHR hävdar också att "antalet anmälda misshandelsfall i Göteborgs Centrum under 2010 har minskat med över sju procent jämfört med 2009" och att "andelen misshandel i Göteborgs kommun som sker i Centrum har minskat sedan 2002".

FAKTA: Krog och hälsa Göteborg 2011

Forskningsrapporten Krog och Hälsa Göteborg 2011 av Fredrik Spak m.fl. hävdar att det finns ett vetenskapligt stöd för ett samband mellan krogarnas sena serveringstider och våld.

"Det finns ett rimligt starkt vetenskapligt stöd för att ett förkortat öppethållande skulle leda till en minskning av våldet. En sådan åtgärd skulle troligen innebära positiva effekter för att minska berusningsnivån och sannolikt att tidpunkterna när man går på restaurang tidigareläggs på kvällen. Det finns inget vetenskapligt stöd för att någon annan åtgärd skulle leda till en lika stor minskning av våldet."

"För män inträffar i centrala Göteborg av allt anmält våld till mer än 50 % på lördag och söndag mellan kl. 00 och 06 (för kvinnor är det 37 %)."

Rapporten säger att en stängning klockan två sannolikt skulle minska våldsanmälningar med 25-30 procent, det vill säga brottsoffren skulle minska med närmare 300 om året. Enligt rapporten finns det goda erfarenheter av att stänga krogarna tidigare i andra länder, t.ex. Norge.

Polismyndigheten i Västra Götaland har i över tio år framfört att serveringstillsånd inte borde beviljas efter kl 03.00. Polisen skriver till kommunen att den inte "funnit skäl att ändra sin inställning", utan att motivera det ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".