Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Detaljerade regler mot mutor

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 17.39
Policyn:”Varje förmån som kan påverka tjänsteutövningen är otillbörlig”
(1:41 min)

En ny policy mot mutor klubbades idag igenom i Göteborgs kommunstyrelse. Policyn beskriver hur kommunen ska förhålla sig till leverantörer som erbjuder gåvor och förmåner av olika slag.

– Det är klart att det är bra för alla att man har ett dokument att stödja sig på eller läsa igenom och känna att man hanterar situationen rätt i vardagen, säger Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det kan vara så att man känner en osäkerhet, helt enkelt. Och - som det också står i dokumentet - känner man en osäkerhet så låt bli...

I svallvågorna efter uppmärksammade mutaffärer i Göteborg har kommunledningen sett det som viktigt att se över hur politiker och tjänstemän ska förhålla sig till leverantörer som erbjuder förmåner.

Policyn blir nu mer detaljerad och otillbörliga förmåner listas. Kommunens representanter ska inte kunna misstänkas för ovidkommande hänsyn eller intressen. Varje förmån som kan påverka tjänsteutövningen är otillbörlig, heter det.

Vid viss representation kan tolkningen bli mer generös, annars är regeln att man bara får ta emot mindre varuprover eller enkla prydnadsföremål och enkel uppvaktning på födelsedagar eller vid sjukdom. Enstaka arbetsmåltider tillåts "av vardaglig karaktär", måltiden får inte vara huvudsyftet.

Ovidkommande nöjesarrangemang ska inte förekomma på kurser och julklappar får inte vara värda mer än 440 kronor (i dagens penningvärde).

Vårdpersonal får inte ta emot pengar eller värdefulla smycken och föremål från vårdtagare.

Mycket i policyn gäller anställda på en lägre nivå, men alla nivåer berörs, säger Anneli Hulthén (S).

– Här står om konferenser, studieresor, resor, att låna hus eller båtar eller vad det nu kan vara för nånting. Jag tror att vi alla kan behöva det här dokumentet.

Den nya mutpolicy som godkändes idag är enligt kommunledningen mer restriktiv än i många andra kommuner, däribland Stockholm och Malmö.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".