Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen grustäkt vid Arendalsberget

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 06.24
Hulthén: ”Vi har dragit tillbaka markanvisningen”
(1:17 min)

Arendalsberget får inte bli en grustäkt, anser Göteborgs rödgröna kommunledning. Kommunen har sagt nej till bolaget Swerocks ansökan om täkt, men har körts över av länsstyrelsen som menar att området är lämpligt.

Under den pågående miljöprövningen gör kommunen nu en kraftfull markering genom att dra tillbaka markanvisningen, kommunens preliminära tillåtelse som markägare.

– Jag tror att det är en av de kraftigaste vi kan göra. Det är vår uppfattning att vi ska driva frågan så långt vi kan, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande (S).

Hur ser du på risken att staten ändå kör över er till sist?

– Ja, det har ju hänt vid ett flertal tillfällen att så har blivit fallet, men det hindrar inte oss från att säga vad vi tycker om de berg och områden som finns i Göteborg, säger Anneli Hulthén.

750 000 ton grus om året kan tas ut från Arendalsberget om länsstyrelsens tillstånd går igenom i miljöprövningsdelegationen.

Socialdemokraten Anneli Hulthén och de rödgröna protesterar och vill att berget bevaras som ett av få oexploaterade grönområden på södra Hisingen.

Men i Göteborg behövs mycket grus, inte minst till stora väg- och järnvägsprojekt som planeras och täkten i Arendal får stöd av den borgerliga oppositionen.

– Jag tycker att den här platsen är väl vald. Materialen kommer att behövas. Det är inte en fråga OM man ska ha en sån här täkt, utan VAR man ska ha den. Och det här är en lämplig placering i närheten av där materialet kommer att användas, säger oppositionsledaren Jonas Ransgård (M).

Den rödgröna majoriteten menar däremot att behovet av grus och vilka andra täktplatser som finns bör utredas först, innan man ger sig på Arendalsberget. En sån utredning är också på gång inom Göteborgsregionens kommunalförbund.

Roger Blomqvist

roger. blomqvist@sverigesradio.se>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".