Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya rön mot antibiotikaresistens

Publicerat tisdag 1 maj 2012 kl 08.38
"Man kan minska mängden antibiotika"
(1:21 min)
Diagram över antibiotikautbredningen. Arkivfoto: Janerik Henriksson /Scanpix.

Antibiotika kan bli mer effektiv med hjälp av kroppens egna fetter. Upptäckten, som gjorts i samarbete med Sahlgrenska akademin och amerikanska Harvard, kan också hjälpa till i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier.

– Det vi har upptäckt är att kroppens egna fettmolekyler kan förstärka antibiotikans effekt. Detta gör att man kan använda lägre doser av antibiotika vilket i sin tur innebär att det blir mindre mängder antibiotika som hamnar i avloppen, säger Fredrik Bäckhed, docent på Sahlgrenska akademin.

Forskarna tror alltså att deras upptäckt att kroppens egna fetter gör antibiotikan effektivare på sikt kan leda till en kraftig minskning av antibiotikakonsumtionen. Tio till hundra gånger mindre antibiotika kommer vi att konsumera när de nya sammansatta läkemedlen finns på marknaden vilket kan vara aktuellt inom fem år, enligt Fredrik Bäckhed. Men det är bara det första steget i kampen mot resistenta bakterier.

– Det vi har visat nu är att man kan minska mängden av antibiotika. Men de studier som vi kommer att göra i framtiden är just till för att se om man kan få antibiotikaresistenta bakterier att bli mer känsliga mot befintlig antibiotika igen genom att samtidigt behandla med speciella fettmolekyler.

Och vad skulle det innebära om ni lyckades att åstadkomma detta?
– Det skulle vara väldigt revolutionerande. Som alla vet har vi idag på alla sjukhus stora problem med antibiotikaresistenta bakterier. Om vår forskning blir framgångsrik kommer man inte längre att behöva stänga avdelningar på grund av resistenta bakterier utan kunna behandla infektionen direkt.

Hur troligt är det att ni är på rätt väg att komma dit hän?
– Det är svårt att sia om men som jag ser det så finns det en ganska god möjlighet.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".