Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bäcksländan hotad

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 06.05
"Det är en särskild ansvarsart"
(1:46 min)
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Den sällsynta Bäcksländan, som bara finns på tio ställen i hela landet, riskerar en av sina boplatser i Härryda kommun. Det befarar Naturskyddsföreningen, som utan resultat försökt förmå kommunen att ändra planerna på ett dagvattendammbygge, som hotar Bäcksländans naturliga livsmiljö. Beslutet att bygga en damm på sländans boplats togs trots att kommunen har särskilt ansvar för just denna slända.

Michael Nilsson från Naturskyddsföreningen i Härryda sitter på huk i en vassrugge vid Örtjärn i Mölnlycke, helt intill vägen mot Benareby, där man just byggt ett nytt bostadsområde.

Det är ett litet stycke våtmark, genomkorsat av flera små bäckar med klart och kallt vatten från skogen. Perfekt för en Bäckslända. Just den här sorten, Nemura Dubitans, är sällsynt, den finns bara tio på kända platser i landet

– Eftersom två av platserna ligger i i Mölnlycke, har sländan blivit en särskild ansvarsart för Härryda kommun, säger naturskyddsföreningens ordförande Michael Nilsson.

Men trots det särskilda ansvaret för Bäcksländan, ska Härryda kommun bygga en dagvattenanläggning just här. Våtmarksområdet ska grävas bort och istället anläggs en damm, för att dagvattnet ska sedimentera innan det rinner ut i sjön.

Onödigt, tycker Naturskyddsföreningen, eftersom våtmarksområdet fungerar som ett litet reningsverk som det är. Och deras förslag att bygga dammen femtio meter bort på andra sidan vägen, är inget alternativ. Det klargör Mats Werner, vice kommunstyrelseordförande och socialdemokrat:

– Det är jättesvåra avvägningar, vi måste väga saker mot varandra och det är naturligtvis väldigt svårt. Vi har gjort den avvägningen att det här är viktigt för vattentäkten och för människors hälsa, säger Mats Werner.

Och hur det går för den lilla sländan kan inte heller Härrydas samhällsbyggnadschef Bertil Widén säga:

– Det kan jag inte svara på exakt.

Malin Leissner

malin.leissner@sr.se>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".