Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera tips i spåren av muthärvan

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 04.36
Roger Blomqvist rapporterar
(1:34 min)

Under första halvåret med whistleblowerfunktion i Göteborgs stad har det kommit in 23 tips om misstänkta oegentligheter. 13 tips har lämnats till den advokatbyrå som sköter en extern mottagning och tio har lämnats direkt till personer i kommunledningen.

Men inget har ännu gått vidare till polis eller åklagare.

Igår fick den politiska ledningen i Göteborg veta resultatet av första halvåret med whistleblowermottagning och eftersom det inte blivit några polisärenden kan det förefalla magert. Men 16 av 23 tips har kommunens egen utredningsgrupp som tagit över diskuterat med berörda verksamhetsledningar. I några fall har det lett till kritik, t.ex. felaktiga upphandlingar och jäv i kommunens fastighetsbolag Higabgruppen.

I två fall tycker advokatbyrån att kommunen ändå borde ansträngt sig mer. Det gäller tipset att flyktingar erbjuds köpa hyreskontrakt från Poseidon-personal. Kommunens utredningsgrupp ställde frågor till bolaget, men avslutade sen utredningen.

Det andra är tipset att en chef i en stadsdelsförvaltning anställt familjemedlemmar.

Advokatbyrån skriver att det nog skulle gå att få fram mer med en "utomstående utredningsgrupp".

Så tänker också kommunledningen, säger miljöpartisten Kia Andreasson:

Kommunalrådet Kia Andreasson, som säger att whistleblowermottagningen ska utvärderas i slutet av året när avtalet med advokatbyrån går ut.

Många tips har varit anonyma, men har alltså ofta varit värda att undersöka närmare.

Några som inte är färdigutredda handlar om att det går att köpa intyg från socialsekreterare i vårdnadstvister och att en chef i en stadsdel gett uppdrag till fruns städfirma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".