Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varmt väder och mat hör inte ihop

Publicerat onsdag 25 juli 2012 kl 10.52
Daniel Ek, Miljöförvaltningen: ”Det kan vara lika illa i maj”
(1:31 min)
Var försiktig med picknickmaten under rötmånaden. Och under övriga varma dagar på året. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Miljöförvaltningen i Göteborg gör inga särskilda livsmedelskontroller trots att den traditionella rötmånaden nu har inletts.

Det är den faktiska temperaturen som styr, och hittills har sommaren inte skapat några störra problem för mathållningen. Daniel Ek är chef på avdelningen för livsmedelskontroll på Miljöförvaltningen i Göteborg. Han vill krossa myten om rötmånaden och menar att problemet helt har med värmen att göra. Det är inte ett specifikt datum som gäller.

- Det har med temperatur att göra. Fem grader i kylen är lika mycket oavsett om det är den 21 eller den 22 juli, säger Daniel Ek.

Kan man ha ett för varmt kylskåp utan att veta om det?
- Det som kan vara problemet om det blir riktigt varmt ute är att kylskåpet kanske inte orkar, säger Daniel Ek.

Brukar ni märka av rötmånaden på miljöförvaltningen?
- Nej, inte alls. Vi går helt efter temperaturen. Det kan vara lika illa i maj.

Utför ni några speciella inspektioner av gatuserveringar och mobila enheter?
- De finns ju framför allt nu och därför sker inspektionerna nu. Men det sker ingenting speciellt på grund av rötmånaden. Men det fungerar ganska bra. Jag tycker att vi har bra verksamheter i hela Göteborg.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".