Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Henåns skola redo för lektioner

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 11.37
Jurist: ”Kommunen borde ha reagerat betydligt tidigare på problemen”
(1:03 min)

Den mögeldrabbade Henåns nya skola på Orust kan nu öppna inför höstterminen sedan Arbetsmiljöverket idag hävt skyddsstoppet.

Den mögeldrabbade Henåns nya skola på Orust kan nu öppna inför höstterminen sedan Arbetsmiljöverket idag hävt skyddsstoppet.

När man inspekterade skolan i onsdags hittade inte längre någon fukt eller något mögel.

Men kommunen riskerar ett vite på en miljon kronor om inte flera kvarstående problem åtgärdas.

– Vi kan inte se annat än att kommunen och NCC har gjort ett gott jobb med upptorkningen av de platser där det var vattengenomträngning. Får de nu igång ventilationen på ett riktigt sätt och så småningom får ner bullernivåerna så tror vi att det ska bli en jättefin skola, säger Tin Westermark som är jurist vid Arbetsmiljöverket.

Orust kommun måste mer exakt ta reda på varför fukt tränger in i skolan och åtgärda det. Taket har i alla fall lagats och mögel från ett 20-tal ställen sanerats. Det visar sig att fukt trängt in mellan betongelement i skolan och att det fattats små dräningeringsrör i fasadfogarna.

Det sofistikerade självdragssystemet visade sig vara helt felprogrammerat och förvärrade problemen med fukten.

Det tar längre tid att fixa till bullret. Skolan har nästan inte haft några textilier alls som förskönar men även dämpar bullret. Nu ska lektionssalar,grupprum, lärarutrymmen, bibliotek och musiksalen förses med olika ljudabsorberande material.

Men Tin Westermark tycker att kommunen reagerade alldeles för sent på uppgifter om problem som kom för redan ett år sedan.

– Säg att man hade satt igång med åtgärderna tidigare för det finns ju indikationer väldigt tidigt på att vatten tränger in och att det är mycket buller.

-- Jag tror att det hade blivit väldigt mycket bättre om man hade haft en ordentlig riskkommunikation med såväl personal som med föräldrarna. Då hade vi på Arbetsmiljöverket inte varit på skolan i onsdags.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".