Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdnadstvisterna ökar i Göteborg

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 04.36
"Det finns väldigt olämpliga konflikter"
(1:50 min)
Barnens åsikter blir väldigt sällan hörda när föräldrar separerar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

UPPDATERAD: Det blir allt vanligare med vårdnadstvister i Göteborg och i övriga landet. En förklaring är att förutsättningarna ökat för mamman att få ensam vårdnad och att fler pappor då tar strid för vårdnaden och umgänget med barnen.

– Man kan säkert koppla det till 2006 års vårdnadsreform, som tar mer fasta på barnets bästa än vad man tidigare har gjort, säger Roger Söderstrand, som är enhetschef på Familjerättsbyrån i Göteborg, där allt fler vårdnadsärenden utreds.

Varje år är runt 50 000 barn i landet med om att föräldrarna separerar. Separationerna ökar inte, men det gör vårdnadstvisterna. I Göteborg har Familjerättens vårdnadsutredningar och så kallade snabbupplysningar till tingsrätten ökat med drygt 50 procent mellan 2008 och 2011 och trenden fortsätter i år. Av någon anledning ökar tvisterna snabbare i Göteborg än i övriga landet.

En lagändring 2006 skulle göra det lättare för den som utsatts för våld att få ensam vårdnad om barnen. Men det kan också ha lett till fler tvister.

– Vi ser att vi får tillbaka många av våra tidigare ärenden, säger Roger Söderstrand på Familjerättsbyrån.

Sedan visar pappor idag större engagemang för sina barn, säger Johan Englén på Kriscentrum för män.

– Män vill inte ge upp sina barn. Män säger till mig i många olika tonarter att de också vill ta sitt ansvar.

Johan Englén försöker i sina samtal få papporna att samtidigt tänka på barnens bästa. Fler tvister är inte bra för barnen.

– Jag tror att det finns olämpliga föräldrar av båda könen, men de är väldigt få. Däremot finns det väldigt olämpliga konflikter, säger Johan Englén på Kriscentrum för män.

För att klara av allt fler vårdnadstvister har Familjerättsbyrån fått mer personal. Men det har samtidigt blivit längre väntetid till samarbetssamtal, där man försöker lösa tvister, så att de inte behöver tas upp i domstol.

– Att börja direkt i domstol gör att det kan bli en väldigt infekterad strid mellan föräldrarna. Det är bättre att bemästra konflikten i ett tidigt skede, säger Roger Söderstrand på Familjerättsbyrån.

Roger Blomqvist

roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".