Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vittnesstödjarna blir kvar i Göteborg

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 05.53
"Vi ska kunna ge samma goda stöd som tidigare"
(1:54 min)
Foto: Sveriges Radio.

Vittnestödjarna vid Göteborgs tingsrätt blir kvar. Tingsrätten avbröt tidigare i somras sitt samarbete med Göteborgs brottsofferjour, BOJ, som är den förening som står för vittnesstödet vid tingsrätten. Orsaken var bristande förtroende, efter interna strider.

Nu övertas de 35 vittnesstödjarna istället av en annan brottofferjour, vilket gör att de kan jobba vidare.

– Vi kommer alltså fortsätta ha vittnesstödjare här på tingsrätten, och det är samma personer som arbetar ideéllt som tidigare gjort det under BOJ Göteborgs regi, fast under BOJ Mölndal/Härrydas regi, säger Kristina Hellden administrativ direktör på tingsrätten i Göteborg.

Det var i slutet av juni som Västekot rapporterade om de interna stridigheterna kring brottsofferjouren i Göteborg. Den ideella organisationen jobbar för bättre villkor för brottsoffer och som en del i verksamheten finns även vittnesstödjare för personer som vill ha stöd inför rättegångsförhandlingar i tingsrätten.

Det började med att kommunen drog in sitt kommunala bidrag till jouren på grund av bristande förtroende. Kort därefter avbröt även Göteborgs tingsrätt samarbetet. Vilket innebar att man inte använde sig av deras vittnesstödjare. De har istället startat ett samarbete med BOJ Mölndal Härryda:

– Allmänheten som kan behöva stöd kommer inte att märka någon skillnad, utan det är samma personer som fortsätter hos oss, säger Kristina Hellden.

Det blir ingen brist på vittnesstödjare i höst?

– Det kommer det inte att bli.

Marita Gustafsson är ordförande i Brottsofferjouren Mölndal/Härryda som alltså tar över 35 vittnesstödjare från BOJ Göteborg.

– Det ser vi som att vi kan ge samma goda kvalité på vittnesstödverksamheten, som varit tidigare på tingrätten i Göteborg.

Hur tänker du om det utökade ansvarsområdet ni får?

– Det ser jag inte som betungande, utan det som jag ser som hela verksamheten, som jag ser som det viktigaste det är, att det finns en vittnesstödverksamhet vid Göteborgs tingsrätt.

BOJ Mölndal/Härryda har anställt samma person som var vittnesstödjare i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".