Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M och FP vill tillåta fler internationella skjutövningar

Publicerat lördag 25 augusti 2012 kl 09.07
Ransgård: ”Vi måste samverka internationellt och då måste man kunna öva ”
(1:26 min)
Det kommer smälla ofta i skärgården. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Göteborgs stad säger än en gång nej till Mark- och miljödomstolens tillstånd att Försvarsmakten får övningsskjuta 115 dagar om året i södra skärgården.

En enig kommunstyrelse säger i ett yttrande till miljödepartementet att den accepterar högst 50 skjutdagar om året.

Men två partier, M och FP, markerar att de kan tänka sig fler skjutdagar vid internationella övningar.

– Försvarets verksamhet i Göteborg är viktig och där ingår bland annat att kunna samverka internationellt. Då måste de också få öva för att kunna fullgöra sin uppgift, säger moderata kommunalrådet Jonas Ransgård.

Försvaret får enligt Mark- och miljödomstolen öva 115 dagar om året i Göteborgs södra skärgård, med restriktioner sommartid.

Nu ska tillståndet definitivt avgöras av regeringen och då säger Göteborgs kommunstyrelse att den går med på max 50 skjutdagar om året, med tanke på buller och andra olägenheter som drabbar öbefolkning, sommargäster, natur och sjöliv.

En majoritet i kommunledningen säger dessutom till regeringen att den inte vill ha några internationella övningar alls i skärgården. Med tillägget att om de ändå tillåts bör det ändå räcka med 50 skjutdagar om året.

Här har Mark- och miljödomstolen tidigare sagt att internationella övningar kan genomföras utan några som helst begränsningar i tid (trots att Försvaret, som kommunen påpekar, faktiskt nöjt sig med totalt 115 skjutdagar).

Moderaterna och Folkpartiet vill dock inte ha ett strikt stopp vid 50 skjutdagar. Blir det mer än 50 dagar något år på grund av en internationell övning kan det bli mindre andra år istället, menar de.

– Kommer det en större övning får verksamheten andra år stå tillbaka något. Den totala störningen får inte vara så stor som Försvaret ansökt om, säger Jonas Ransgård.

Men han medger att Försvaret under något år med internationella övningar - om regeringen beslutar om det - kan komma upp i det tak man begärt, 115 skjutdagar.

– Nej, det kan inte varje år bli den nivån som Försvaret har sökt.

Men något år kan det bli det?

– Något år kan det bli det, säger Jonas Ransgård.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".