Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
sahlgrenska universitetssjukhuset

Vården ser över anhörigas makt

Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 05.02
"Vi ska ju följa vad patienten vill"
(1:41 min)

Efter en förlossning på Östra sjukhuset där mannen ifrågasatte personalens arbete vill Socialstyrelsen veta vad sjukhuset gjort för att förhindra att anhöriga försvårar vården.

Barnet var svårt medtaget vid födseln och dog efter en vecka. Det är inte klart om det överlevt under lugnare förhållanden men situationen i förlossningsalen var i vilket fall mycket ovanlig, säger chefläkare Christina Raner.
– Jag kan inte påminna mig att jag har hört talas om något liknande fall tidigare, säger hon. 

Kvinnan hade nyligen kommit till Sverige. Hon var redan i vecka 38 när hon första och enda gången kom till mödravården. Sedan dök inte paret upp förrän till förlossningen. Då hade kvinnan gått långt över tiden.

De visste att barnet låg på tvären men ville inte låta vända det och de tackade även nej till tolk.

Frågan är om kvinnan förstod vad hon sade nej till när hon motsatte sig tolk, undersökninger och fosterövervakning vid den långdragna förlossning som följde.

– När patienterna önskar att saker och ting ska hanteras på ett särskilt sätt så får vi ju följa det. Det är bara att hoppas att informationen går fram, säger Christina Raner.

All personal fick en halvdag för att diskutera de etiska aspekterna på det som hänt - kulturell mångfald och genusperspektiv men att ha riktlinjer för hur man ska agera i varje läge låter sig inte göras, tror Christina Raner

Som regel erbjuds alla kvinnor att komma ensamma till ett av besöken till mödravården, men det gick denna kvinna miste om. Hon hade då haft en professionell tolk vid sin sida.

Och för att förlossningssituationen ska bli begriplig för alla arbetar man med auktoriserade tolkar och framför allt med telefontolkning, konstaterar Christina Raner. Eftersom förlossningar ofta kan bli långvariga så ringer man tolken när något händer.

Östra sjukhusets svar till Socialstyrelsen ska vara inne senast den 17 september

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".