Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Betalstationernas placeringar i Backa ska ses över

Publicerat torsdag 14 mars 2013 kl 07.09
Johan Nyhus (S) om att flytta stationer: " Det är inte så enkelt"
(1:40 min)
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Göteborgspolitikerna begär en fördjupad utredning om placeringen av tre betalstationer i Backa längs E6. Politikerna är eniga om utredningen. Men det finns nyansskillnader mellan blocken.

– Det är en tydlig skillnad i viljeinriktningen. Alliansen har mer eller mindre bestämt sig för att släppa Backa fritt. Det ska mycket till för att vi inte gör det, säger kommunalrådet Martin Wannholt (M).

Alliansen vill att backabor ska kunna åka över E6 till Bäckebol utan att betala trängselskatt. Den rödgröna majoriteten vill också se över stationerna, men ser kanske mer problem.

– Vi är inte skeptiska till att flytta dem, men vi måste väga in all problematik. De är inte placerade där av en slump, utan för att hindra genomfartstrafik i bostadsområden, säger kommunalrådet. Vi flyttar gärna stationer, men ge oss alternativ som är bättre, säger kommunalrådet Johan Nyhus (S).

En liknande utredning som kommunstyrelsen nu begär i Backa har gjorts på Guldheden innan trängselskatten infördes. Men det ledde inte till någon ändring av betalstationerna där. Johan Nyhus menar att det sedan blev ganska tyst.

– Folk såg att det var komplext. Om man justerar trängselporten för att underlätta för 50 hushåll så är det 200 hushåll som får nåt annat. Så det är inte så enkelt, summerar Johan Nyhus (S).

Martin Wannholt (M) tror dock inte sista ordet är sagt.

– Vi får säkert återkomma till både Guldheden och Skår, det är jag helt övertygad om, säger han.

Om trängselskatten drar in tillräckligt med pengar till de investeringar som planeras är nog oppositionen mer villig än den rödgröna majoriteten att flytta betalstationer, eftersom de rödgröna betonar miljöeffekter och minskad trängsel lite mer.

Om trängselskatten drar in mer än väntat går det kanske till och med att ta bort en betalstation.

– Visar det sig att systemet inte behöver alla intäkter tycker vi i alliansen att Älvsborgsbron är den första betalstation som ska bort, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP).

En begäran om att utreda Backa-stationernas placering går nu till styrgruppen för det västvenska paketet, som i sin tur kan ställa kravet på Trafikverket.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".