Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Breivik bakom Kungälvs wikipediasida

Publicerat fredag 26 april 2013 kl 14.36
Uppdaterat fredag 26 april 2013 kl 15.15
Bohus fästning. Foto: Idarvol/ Wikimedia commons.

Norske massmördaren Anders Behring Breivik är den som har beskrivit staden Kungälvs historia på den engelska delen av nätlexikonet Wikipedia. Det visar en granskning som norska NRK har gjort.

Enligt NRK har Breivik använt Kungälvs wikipediasida för att idolisera en av sina historiska idoler, Sigurd Jorsalfare som var kung i Norge på 1100-talet. Breiviks formuleringar finns fortfarande kvar på sidan. 

– Just att Anders Behring Breivik har varit och lagt in saker om Kungälv och vår historia, det känns inte gott precis, säger Elisabeth Mattsson, (FP), Kungälvs kommunfullmäktiges ordförande.

I den engelska varianten hade Anders Behring Breivik skrivit större delen av historieavsnittet - och då mycket om Sigurd Jorsalfare. I den svenska varianten nämns den norske kungen endast med en mening i ett längre avsnitt om Kungälvs historia. 

Elisabeth Mattsson har själv ännu inte läst igenom artikeln, men säger att hon ska tillsammans med Kungälvs Museivänner korrekturläsa och se vad det är som skrivits. Därefter ska hon tillsammans med övriga kommunledningen se vilka åtgärder som behövs vidtas. 

– De kan en hel del om vår historia, vi får se om vi gör något mer aktivt.

Om han inte skrivit något felaktigt kanske ni låter det stå kvar?
– Jag kan omöjligt svara på det nu.

Men det kan vara dålig reklam för Kungälv?
– Självklart är det det, det är inte klart att det är bra när Behring Breivik använder sig av vår historia för att understryka sina egna åsikter om hur mänskligheten bör vara, säger Elisabeth Mattsson.

Reporter Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".