Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Ringhals vill skaffa mer mark

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 14.10
Vattenfall: "Folk behöver smälta informationen"
(1:36 min)

Vattenfall har börjat förbereda för att ersätta de äldsta reaktorerna vid Ringhals kärnkraftverk. Det statliga bolaget har kontaktat markägare intill Ringhals för att få köpa deras mark.

– Beslutet om vad marken ska användas till ligger långt fram i tiden. Beslut om hr vi ska ersätta våra kärnkraftverk kanske ligger åtta till tio år framåt i tiden. Men teoretiskt sätt kan marken användas för ersättningskärnkraft. Den kan användas för annan kraftproduktion, då området är utpekat av staten som riksintresse för energiproduktion. Den kan också användas i samband med en framtida avveckling, säger säger Mats Ladeborn, chef för Vattenfalls kärnkraftsutveckling.

Hur har kontakten med de boende i området sett ut?
– Vi har tagit kontakt med samtliga markägare på Ringhalshalvön som regeringen är intresserade av. Vi har fört en dialog där vi förklarar vad det kan innebära för en framtid för de som bor på halvön. Det är en dialog där det är helt frivilligt om man är intresserad av att sälja marken till Vattenfall eller ej. Jag vill understryka att det finns inget tvång, utan det är helt frivilligt om man är intresserad av att gå in i ett avtal med Vattenfall. 

Hur har responsen varit från de boende i området?
– Jag kan säg att det har varit en öppen och bra dialog, men det är självklart att beroende på vad man har för situation så tolkar man det här olika. Så jag vill nog låta det vara, folk behöver smälta information man har fått från Vattenfall och jag tror att vi får avvakta med reaktionerna, säger Mats Ladeborn, chef för Vattenfalls kärnkraftsutveckling.Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".